EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

БГ дърво в EU конкурс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ дърво в EU конкурс

mail10:10 | 01.02.2012прегледи 699 коментарикоментари 0


От днес, 1 февруари 2012 г., започва гласуването за конкурса „Европейско дърво на годината 2012”, в който България участва със свой претендент за титлата– 700-годишният бряст от с. Нисово, Русенско. Дървото получи привилегията да представи страната ни в международната надпревара, след като спечели националния конкурс „Дърво с корен 2011”, организиран от Фондация „ЕкоОбщност”. Нисовският бряст ще се състезава с претендентите от още 6 държави – Румъния, Словакия, Чехия, Унгария, Полша и Франция. Гласуването за най-обичано дърво на Стария континент продължава до края на февруари на сайта www.treeoftheyear.org.
По-известен сред местните като Дървото на желанията, столетникът от Нисово спечели българския конкурс с историята за млада, сляпа танцьорка, живяла някога в близката воденица, която прогледнала, след като намазали очите й със сок от бряста. Легендата разказаха учениците от клуб „Екология” на ОУ „Христо Ботев”, с. Щръклево, Русенско. Благодарение на нея и на подкрепата, която децата събраха за своето любимо дърво, то получи 1 245 уникална гласа в онлайн вота за „Дърво с корен 2011”, което го нареди на първо място сред десетте финалисти в конкурса и му отреди привилегията да представи България в международната надпревара.
„Европейско дърво на годината 2012” търси онова дърво, което е най-близко до сърцето, дърво с история, която сплотява общността и показва ценността на дърветата в бита, културата, историята и спомените на хората. Конкурсът се провежда за втора поредна година, като интересът към него нараства все повече. В първото издание през 2011 г. взеха участие 5 държави, а в настоящето те вече са 7, след присъединяването на Франция и Полша. Във Франция инициативата набра голяма популярност и привлече близо 500 участници, включително от презокеанските територии на страната в Карибския басейн. Очаква се догодина броят на желаещите да се включат в европейския конкурс да нарасне още, като за момента има заявен интерес дори от държави от други континенти.
Победителят в „Европейско дърво на годината 2012” ще бъде обявен на 1 март 2012 г., а церемонията по награждаване ще се проведе в Брюксел, Белгия.
За да продължи инициативата в страната ни и да организира и проведе конкурса „Дърво с корен” и през тази година, Фондация „ЕкоОбщност” търси съдействие сред българските граждани, бизнес, медии и институции, които харесват идеята и биха я подкрепили, за да може България да има свой представител и в конкурса „Европейско дърво на годината 2013”.
Конкурсът „Дърво с корен” на Фондация „ЕкоОбщност” е част от международния проект „Европейско дърво на годината” (www.treeoftheyear.org) на Фондация „Партньорство”- Чехия. Провежда се под патронажа на Янез Поточник, еврокомисар по въпросите наоколната среда и с подкрепата на Държавния фонд по околна среда на Република Чехия, Министерството на околната среда на Република Чехия, Фондация „Партньорство” – Чехия, „Адвенчър нет”, National Geographic Bulgaria и NG Kids Bulgaria.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg