EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ гражданство по облекчен ред

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ гражданство по облекчен ред

mail13:31 | 27.07.2015прегледи 1567 коментарикоментари 0


София, Ирина Симеонова, БТА
Парламентът прие законодателни промени, с които се предвижда лицата от български произход да придобиват българско гражданство по облекчен ред, като въвежда понятието "близък роднина". Това стана с приемането на първо четене на промени в Закона за българите, живеещи извън Република България, внесени от депутата от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов и група народни представители.
Документи, удостоверяващи български произход, служат като доказателство и за роднина по съребрена линия до шеста степен, е записано в предложените от тях промени. С предложено изменение се предвижда възможност при липса на официални документи, удостоверяващи произход, такъв да може да бъде доказван с нотариално заверена декларация. Предлаганите изменения целят създаване на гъвкава и ефективна система за защита на правата и интересите на българите, живеещи извън България, както и възможност за увеличаване на българското население, при наличие на изявен интерес за принадлежност към нея от лица с български произход или българско самосъзнание, са посочили вносителите от Патриотичния фронт.
Законопроектът, внесен от Волен Сидеров, който депутатите отхвърлиха, предвижда изрично включване в обхвата на Закона за българите, живеещи извън Република България, на правото на придобиване на българско гражданство при условията на чл. 15 от Закона за българското гражданство. С цел облекчаване на режима на придобиване на българско гражданство се предлага и изменение в чл. 15 от Закона за българското гражданство, като се създава правна възможност удостоверение за български произход да може да бъде издадено и от организация на българи, живеещи извън България, призната от компетентния български държавен орган, както и от Българската православна църква.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg