EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Б.Б.: Пиша SMS-и на журналисти само, ако видя глупост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Б.Б.: Пиша SMS-и на журналисти само, ако видя глупост

mail15:10 | 26.01.2010прегледи 714 коментарикоментари 0


Г-н Борисов, вашите приятели и близки информират ли ви за намеренията си в бизнеса?

Хората, за които по един или друг начин се знае, че са свързани с мен, са най-нещастните. И за съжаление не случайно казвам, че нямам приятели и не искам да им причинявам тези беди, които им се причиняват. Те нямат право да продават и семки.

Проследихте ли конкурса за винетките?

Нито съм се месил, нито съм го следил.

Но опонентите ви не вярват.

Това не ме и интересува. Аз съм чист пред съвестта си, защото се провеждат стотици конкурси. Единствено когато стана патакламата, се поинтересувах и разбрах, че всички от БСП и ДПС в Комисията за защита на конкуренцията са гласували за победителя - консорциума на белгийската банка KBC с кои бяха...

С “Вип секюрити”.

Не ги познавам тези от “Вип секюрити”. Но е факт е, че 40-50 милиона повече ще влязат в държавата. Българите ще получат по-добра услуга - във всички бензиностанции, пощи, банкомати. Това, което лично ме интересува, е, повтарям, че в касата на държавата ще влязат с 50 млн. повече, отколкото при предишния конкурс. И това не случайно мина и през КЗК. Факт е, че такива големи компании като на Божков, на Златев се отказаха. Ако не бяха спечелили белгийската банка и “Секюрити”, щеше да спечели “Лукойл” и Васил Божков.Това бяха трите фирми, които се явиха на конкурса. Същото щеше да се каже и тогава, защото и тях ги познавам.

Докога ще потушавате пожари около ваши министри със собственото си тяло?

Защитавам само тези, които виждам, че на 100% се раздават. И когато имат нужда от помощ или поради по-малък опит са допуснали грешка, помагам.

Костов настоява да се дистанцирате от Меглена Плугчиева, която сама се явява на конкурс за вицепрезидент на ЕБВР. Защо и през 2010 г. делим българите на леви и десни, а не на можещи и неможещи?

Ще ме облекчите, ако кажете истината във въпроса си. Аз бих го формулирал така: “Защо само вие през 2010 г. се държите като европейски политик и когато вашите опоненти кандидатстват за даден висок европейски или световен пост, не само ги подкрепяте, но дори се борите за тяхната кандидатура? За разлика от БСП и НДСВ, които по всякакъв начин се опитват да омаскарят всеки ваш кандидат?” Защото и г-жа Бокова, и г-жа Плугчиева, кандидатствайки за даден пост, първо най-човешки са се обърнали към мен за подкрепа. Второ, считам, че когато българи са на дадена висока позиция, все пак с едното око ще погледнат и България. В петък в 10 ч президентът на ЕБВР ще дойде в София и пред него ще си кажа мнението за Плугчиева. Не виждам лошо в това.

На кого пратихте последния есемес?

Не знам.

Много общувате с есемеси?

Общувам много. Особено когато съм в срещи, а те са почти през целия ден, изключвам звука. И като погледна, както и в момента - 15 пропуснати разговора. Като видя някой важен, особено министрите, им пиша какво трябва да направят или след колко да звъннат.

А как се карате с есемеси на медиите?

Ами пиша... гадни есемеси. (Смее се.) Но вдигам на всички позвънявания.

Нов номер имате ли?

Нито нов номер имам, нито апарат - този ми е от главен секретар, реликва е, но съм свикнал с него.

Та, карате ли се с медиите?

С тези, с които се познавам, споря емоционално.

Защо? Какво искате от тях, какво очаквате - подкрепа?

Не, нищо не очаквам. Като се появи глупост, се дразня. Последния път беше bTV - две взривени коли в София, а вече ми бяха докладвали за това. Като чуят това чуждите посланиците и българите, значи все едно сме Ливан.

Но това са фактите.

Не, фактът е друг - любовницата на един дошла от провинцията в хотел, мъжът й я проследява, пали нейната кола, от нея се пали съседната кола. Ние бяхме разпитали хората. Знаем, че няма друга версия. И помолих Люба Ризова да звъннат на Калин Георгиев да им каже, за да не говорят неистина.

Е, ако това ви ядосва...

Ядоса ме, защото е лошо послание и не е истина.

Когато един премиер обаче започне да се дразни от лошите послания, става опасно. За него.

Аз исках да кажа това, което е факт, а не да си измислят взривове. Ето, дадох пример - обадил съм се само в този случай, за да го няма този грешен факт.

Но май спряхте да се обаждате на сутрешните тв блокове. Или няма на кого да се обадите - Бареков го няма...

Напротив, и сега ги гледам и като има нещо, което не е истина, се обаждам.

Плашат ли се главните редактори от вас?

Не само не се плашат, а с голяма част от тях вече 10-ина години се познаваме и знаят, че от мен нищо лошо не могат да очакват. А и мисля, че в голяма част от случаите съм бил прав.

Подслушвате ли медии?

Те всички, каквото имат да кажат, при толкова жълта преса, го казват. Аз, за разлика от много други, знам всяка медия на кого е. Ама много добре знам.

Не съм убедена. Щяхте да искате промени в закона, но така и не го направихте. В България част от медиите не е ясно чии са.

Като знам на кого са и какви корпоративни интереси има собственикът, знам кога могат да ме атакуват и защо. Така че не е нужно да ги следиш или да ги слушаш.

Продължавате ли от дома си да борите бандитите на среднощни сбирки с министъра и шефовете на служби?

Тези телефони всичките са по МВР.(Показва на бюрото в съседство.)Иначе с вътрешния министър си говорим дълго. Ако има нужда от моянамеса, идва тук, сядаме, работим.

Чувствате ли се застрашен, чисто физически?

Задачите, които имаме, и битката България да излезе от блатото и да се движи напред, са толкова големи, че въобще не се замислям за това.

Стигнахте ли до “мозъка” на Наглите, г-н премиер? В началото казвахте, че едва ли има диригент.

Те са като “спящите клетки” на “Ал Кайда”. Това са затворени клетки и всички са почнали с кражби на коли. Схемата е абсолютно същата - крадат кола, връщат я за откуп и след това живеят приятно, докато харчат парите. И отиват на следващата, следващата, следващата. Почват да си подготвят гаражи, където ги крият, оформят си бизнес предприятие. Впоследствие решават, че освен колите могат да крадат и хора. И вместо тайни гаражи правят тайни къщи. Въпросът е дали това са си го правили сами, или гравитирайки около отделни групи, са имали център, който да ги движи. За да се каже това, трябва да има безспорни доказателства, иначе бихме набедили някого.

А има ли подозрения къде се намира "този център, който ги е движил" в отвличанията?

За първи път днес ще се нарека премиер. Премиерът или трябва да каже това, което знае и е 100% сигурен, или да не се изказва, да не звучи като присъда.

Защо изпуснахте Малкия Маргин?

Надявам се, че ще го хванат. Толкова много прокурори, съдии, полицаи в последните месеци повдигат обвинения. Това е достатъчно категорично за мен, че е въпрос на време да се намерят и още доказателства, които по категоричен начин да регистрират тяхната дейност.

Страх ли ви е да не останете отново сам? В началото на разговора ни си спомнихте как през 2005-а сте се оказал сам, след като напуснахте МВР.

Аз съм вече на 50 г., така че няма за кога да ме е страх. Животът си минава Ако бях на 30, да му мисля.

Тези дни вашият приятел Саркози стана дядо. Мечтаете ли да ви се случи това?

Не съм се и замислял. Божа работа.

На вас постоянно ви посвещават стихове от народа. По Коледа дори от Русе ви написаха “Звезда от Витлеем”.

Дразнят ме. Истински моля медиите, ако могат, да не ги публикуват. Разни песнички, стихчета. Даже смятам, че ми накърняват и достойнството.

А защо ударихте и певиците от фолка, които толкова ви обичаха? Посегнахте на “радостта на народа”. Не можеше ли да ги пожалите като домашната ракия?

Ние искаме всички да спазват закона. Какво значение има дали си певец, футболист или журналист? На ракията й дадохме отсрочка по простата причина, че имаше огромен добив от грозде, да могат хората да го направят на ракия и да пият 2-3 г. Дойдоха от винарската камара, предложиха и затова приех. Не мисля, че съм сгрешил. А че са се напили на някой казан и казали: “Ето, тая ракия е “Борисовка”, е вече народен фолклор.


Тагове: премиер, интервю,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg