EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банкомат в с. Ябълково

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банкомат в с. Ябълково

mail10:04 | 10.02.2021прегледи 687 коментарикоментари 0


Euronet Worldwide, Inc., световен лидер в платежните услуги с присъствие в 170 държави и мрежа от 50 000 банкомата, стартира мащабна кампания за осигуряване на бърз и лесен достъп до пари в брой в отдалечени райони в България. Инициативата „ATM за общността“ ще обхване малки населени места в цялата страна, в които няма банкомати.

Проектът се фокусира върху проблем, който все повече се задълбочава през последните години, а именно оттеглянето на банките от по-отдалечените райони и закриването на ATM устройства. Това създава сериозни предизвикателства пред местните жители, които често са принудени да пътуват до съседни градове, за да се сдобият с пари в брой.

Повече от 80% от плащанията у нас са в брой, което е показателно, че наличността на кеш е от ключово значение за обществото ни. Друго доказателство за това, че българите предпочитат да използват пари в брой, е скорошно проучване на Европейската централна банка, според което броят на плащанията с карта у нас е едва 28.8 на глава от населението на година. Така България се нарежда на последно място по този показател от всички страни членки на ЕС.

Първият банкомат от кампанията „ATM за общността“ беше инсталиран в хасковското село Ябълково, където дълго време местните жители не са имали бърз достъп до пари в брой. 

„От името на всички жители на Ябълково благодаря на Euronet, че ни помогнаха да разрешим един много сериозен проблем. Дълго време преговарях с различни банки за поставянето на банкомат, но получавах отказ, тъй като обслужването на устройството е затруднено поради отдалечеността му от градовете. Така хората нямаха достъп до пари в брой и това определено създаваше затруднения. Населението на село Ябълково е многолюдно и се увеличава с всеки изминал ден, а жителите и особено възрастните хора нямат възможност често да пътуват до Димитровград, за да си изтеглят необходимите средства, особено в сегашната епидемична обстановка. Магазините и другите малки бизнеси в Ябълково също използват най-вече кеш, така че съм сигурен, че новият банкомат на Euronet ще улесни ежедневието на всички нас“, коментира Костадин Атанасов, кмет на с. Ябълково.

„Достъпът до средства в брой е изключително важен за всеки, но най-вече за жителите на отдалечените райони, където напоследък се наблюдава тенденция банките да ограничават присъствието си. Необходимо е да се помогне на хората, особено на възрастните, които са принудени да изминат дълги разстояния, за да получат достъп до парите си. Това им коства време и допълнителни разходи“, каза Калина Стойкин, регионален мениджър на Euronet за България.

Услугата „ATM за общността“ е специално създадена за общини и кметства, които биха искали да осигурят възможност за теглене на пари на своите жители. Необходимо е те да предоставят подходящо място, а Euronet изцяло поема отговорност за инсталирането на банкомата, поддръжката му и всички операции.


Тагове: банкомат, село
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg