EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банковият сектор в ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банковият сектор в ЦИЕ

mail17:40 | 20.06.2017прегледи 739 коментарикоментари 0


Като цяло представянето на банковия сектор в ЦИЕ  през 2016 г. беше обещаващо. Годината се характеризираше със солидно развитие на новото кредитиране, стабилизиране или подобряване на качеството на активите, както и непрекъснато възстановяване на някои ключови пазари в ЦИЕ като Русия, Румъния и Унгария. Поради цялостното увеличение на активите в сравнение с еврозоната, се наблюдава връщане към тенденцията на сближаване и застигане или така наречената "Конвергенция на банковия сектор 4.0".Това се отбелязва в в доклад на РБИ/Райфайзен РИСЪРЧ и Райфайзен Центробанк АГ.

Делът на банковите активи в ЦИЕ се увеличи от  8.3% от банковите активи в еврозоната през 2015 г. до около 9% през 2016 г. , което възлиза на общо 2,400 млрд. евро активи за целия банков сектор в ЦИЕ. Ръстът на активите на сектора в двата подрегиона -  Централна и Югоизточна Европа остава изключително голям като към края на 2016 г.  те възлязоха на 1,070 млрд. евро. Активите на руския банков сектор също се възстановиха и достигнаха нивото около 1,200 млрд. евро, което е с едва 1.7% по-малко от техните най-високи нива през 2013 г. Времената на изключителен темп на растеж в банковия сектор в ЦИЕ обаче приключиха, което донякъде може да се дължи и на факта, че пазарният дял на чуждите банки в ЦИЕ достигна своето най-ниско ниво от десетилетие насам. 2016 г. доведе до повишаване на пазарния дял на държавните банки в подрегиона Източна Европа, но също и до ръст на местните банки в Централна Европа. Само сериозно ангажирани западни банки от ЦИЕ, които през последните години адаптираха бизнес моделите си и пазарните си стратегии, продължават да се възползват от потенциала на сектора в ЦИЕ.

 

„Очакваме нивата на  растеж на новия кредитен портфейл и на активите да е много по-устойчив. Банковите пазари в ЦИЕ все още осигуряват възможности за добри приходи, предвид капацитета и диверсификацията им“, заяви Йохан Щробл, главен изпълнителен директор на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ).

 

Най-важното за сектора накратко

 

•       Банковите активи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се увеличиха и  достигнаха 2,400 млрд. евро или 9% от еврозоната

•       Завръщане към добър растеж и рентабилност: Възвръщаемостта на собствения капитал отново е 10%

•       Показателят необслужвани кредити в ЦИЕ е значително под 10%; подобрения в Централна и Югоизточна Европа

•       Основните играчи се препозиционират; Пазарният дял на чуждестранните банки в Централна и Източна Европа намалява

•       Дигиталното банкиране: Централна и Източна Европа е идеално място за тест на трансгранични решения

•       България – Кредитирането отново расте след продължителен спад


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048