EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Банковите поглъщания у нас: 2017 & 2019

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банковите поглъщания у нас: 2017 & 2019

mail12:45 | 03.02.2019прегледи 14338 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Годината започна с голяма сделка в банковия сектор. Втората у нас в рамките на по-малко от две години.  

Тържествена атмосфера, но и мерки за сигурност още от входа, откъдето само допреди шест месеца влизаха високопоставените гости по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Пресконференцията е в една от прясно ремонтираните зали на НДК.

На едно място е събран целият висш мениджмънт на унгарската Банка ОТП, част от която е и Банка ДСК. Тук е и Виолина Маринова, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Признанието за нейния професионализъм и уважението към нея бе на няколко пъти изречено с думи от Шандор Чани, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на Банка ОТП. Но и с жестове на неподправено доверие, изградено през годините съвместна работа. Ето защо никого не учудва, че именно Маринова ще продължи да бъде начело на двете сливащи се банки, както и да ръководи самия процес по обединението им. Усмихната и приветлива, Виолина Маринова обаче здраво държи управлението на втората по големина банка у нас.

Но тя не е изключение. В този „мъжки” свят, три от петте банки от Първа група (5-те най-големи банки на база на общите им активи) се ръководят от жени.


zoom_sss

Големите сделки

Сделката по придобиването на френската Сосиете Женерал Експресбанк от Банка ДСК е на стойност около 600 млн. евро.

На приблизителна цена по-рано бе сливането между СиБанк и ОББ. Това бе голямата сделка на 2017 г., която обаче бе финализирана в края на 2018 г. Двете банки се обединиха под шапката на бeлгийcĸaтa гpyпa КВС Grоuр. zoom_sss

По-рано през 2018 г. „Инвестбанк” АД бе избрана за купувач на ТБ „Виктория” ЕАД. Цената на сделката не бе обявена, но купувачът пое задължение за пълно погасяване на експозицията на обявената в несъстоятелност КТБ АД към ТБ „Виктория“ ЕАД заедно с дължимите лихви към датата на приключване на сделката. Така на банката бе осигурена печалба в размер на около 2 800 000 лева. Чрез погасените в резултат от оперативната дейност на ТБ „Виктория“ ЕАД краткосрочни и дългосрочни задължения в периода от 2015 г. до датата на подписване на рамковия договор, както и постигнатата цена на продаваната съвкупност от финансови активи бе постигнато възстановяване на направената от КТБ АД (н) през юни 2014 г. инвестиция под формата на акции и други финансови инструменти.

Ако се върнем още по-назад във времето, друго голямо сливане засегна и България. Сляха се втората и третата по-големина гръцки банки – EFG Eurobank Ergasias SA /собственик по това време на българската „Пощенска банка“/ и Alpha Bank SA. Сделката доведе до създаването на най-голямата банка в Югоизточна Европа с над 150 милиарда евро активи и около 80 милиарда депозити.

А юридическото име на Пощенска банка бе променено на „Юробанк България” АД. През март 2015 г. Пощенска банка придоби дейността на Алфа Банк България. А през 2018 г. сoбcтвeниĸът нa бългapcĸaтa банка - "Юpoбaнĸ", купи и "Бaнĸa Πиpeoc Бългapия".

Oбeдинeнaтa бaнĸa се сдоби с oбщo aĸтиви зa нaд 5 млpд. евро и ĸaпитaл oт нaд 600 млн. eвpo. Слeд cдeлĸaтa нeтнaтa пeчaлбa e в paзмep нa повече от 70 млн. eвpo. 

Какво предстои?

В началото на настоящата година ще бъде направена задълбочена оценка на банките у нас. Банковият сектор е в подобряваща се кондиция през последните три години, по думите на Управителя на БНБ Димитър Радев. Тези действия са във връзка с присъединяването към ERM II. Има точен график с хоризонт от една година, в рамките на която ще има яснота кога и как ще се присъединим към банковия съюз и как ще се осъществи едновременният акт по присъединяване на нашата валута към валутния механизъм. ЕЦБ вече обяви, че ще има публично обявяване на резултатите от проверката в банковата ни система през месец юли 2019 г.

По повод сливанията, Управителят на БНБ коментира, че това е естествен процес, който не трябва да буди притеснение, а БНБ подкрепя процеса на пазарна консолидация. Очаква се постепенно да възникнат няколко големи европейски банки, които ще бъдат съпоставими като размер с големите американски банки и с тези в Азия. По-малките национални банки няма да изчезнат. Техният брой ще се оптимизира, но те ще запазят място на пазара и в бъдеще. Консолидацията е процес, който се налага от пазара и от изискванията банките да бъдат по-ефективни.

Снимка: Pixabay.com, Графики: EconomyNews.bg


Тагове: банки, сливания
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg