EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките против строги икономии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките против строги икономии

mail14:15 | 10.04.2012прегледи 400 коментарикоментари 0


Международната банкова организация настоя за по-малко мерки за строги бюджетни икономии и повече общи ресурси с цел излизане от икономическата криза в еврозоната, предаде Франс прес. "Поставяният досега акцент върху строгите бюджетни икономии, макар и в известна степен необходим за изпадналите в затруднения страни, за да могат да се финансират на пазарите, е прекален, когато се прилага повсеместно", посочва Институтът за международни финанси (ИМФ - IIF) в шестмесечните си препоръки към страните членки на Международния валутен фонд (МВФ). "Тези строги мерки за икономии вече допринесоха за силното свиване на вътрешното търсене в еврозоната като цяло", отбелязва институтът.
Според организацията "важно е да се постигне нещо повече от бюджетна дисциплина" и да се поеме "към по-постепенно ребалансиране на бюджета, в зависимост от това дали страната е с отслабени сили, дали е с излишък като Германия и други страни,
разполагащи с поле за маневриране, така че да се избегне рискът от прекомерно строги мерки." ИМФ е организацията, която представляваше частните кредитори при преговорите с Гърция за отписването на над 100 милиарда евро от дълга на страната.
Според нея обединените от еврозоната средства за предотвратяване на нова криза в една или няколко страни членки на валутния съюз са недостатъчни. "Според нас е необходимо голямо увеличение на средствата на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), по-специално предвид сегашния ангажимент на еврозоната да продължи да подкрепя своите членки като част от програмите за финансова помощ, докато отново получат достъп до финансовите пазари", посочва ИМФ. ЕСМ и Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) разполагат с 800 милиарда евро, 300 милиарда от които вече са ангажирани по програми.


 


Тагове: банки, мерки, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg