EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банките акцентират върху депозитите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банките акцентират върху депозитите

mail13:15 | 16.06.2010прегледи 1111 коментарикоментари 0


Анализът и за месец май повтаря тенденциите, които вече станаха идентични всеки месец. Банките отново поставиха акцента върху депозитите, сочат данните на сайта Моите пари. Изненади този месец нямаше и посоката на корекциите беше обичайната – понижение на лихвите по срочни депозити. За разлика от други месеци, когато въпреки умерената активност на банките се отчитаха понижения, през май отчитаме поскъпвания. Макар и да не са съществени, все пак е показателно за известен поглед на банките и в тази посока. Подобряване на условия по кредити също не липсваха, но минимален превес все пак имаха оскъпяванията.

 

Срочни депозити


През изминалия месец май отново станахме свидетели на понижаване на предлаганата доходност по срочни депозити. Новото през изминалия месец е, че в тази обща тенденция се включиха и банки, проявяващи пасивност в лихвената си политика. На практика останаха единични случаите, в които дадена банка не е коригирала лихвите си по срочни депозити. Тези, които се въздържат все още, обаче бяха пасивни и когато лихвите вървяха стремително нагоре.
По-висока активност показаха банките в началото на месец май. Като резултат - броят на банките, предприели корекции на лихвите по депозитите през изминалия месец, стана рекордно висок - 15 на брой.

 

При лихвите на кредитите тенденцията не е еднородна. През май при различните банки е налице, както понижаване на лихвите, така и увеличаване и въвеждане на допълнителни такси.

 

Потребителски кредити


В самото начало на месец май Societe Generale Експресбанк предложи на своите клиенти нови, по-атрактивни лихви. При своя продукт „Експресо” банката намали лихвите с 20 б.п. за заеми от 5 до 8 г. и с 50 б.п. за срок от 8 до 10 г.
„Кеш Експресо” също беше коригиран. Според новите условия той вече струва с 50 б.п. по-малко, ако е с поръчител. При условие, че е без поръчител, но с превод на работна заплата, тогава лихвата за заем до 5 г. е с 2.50 п.п. по-ниска. С 1.50 п.п. е по-ниска тя, ако заемът е за срок от 5 до 10 години.
Новост от Банка ДСК е въведената месечна такса във връзка с поддържане на разплащателна сметка по кредита и заплащане на комунални услуги. По този начин потребителските заеми, предлагани по програма „ДСК Парньори 1” се оскъпяват с по 1.15 лв. месечно. За кредитите по програма „ДСК Партньори 2” се дължат още 0.50 лв. месечно. Така месечната такса по тази програма става 1.65 лв.
С малко завишение на лихвите беше само ПИБ. Отпусканите от банката заеми поскъпнаха с 10 базисни пункта.

 

Жилищни и ипотечни кредити


Месецът стартира с промените на Алианц Банк България. Считано от 03 май до 30 юни 2010 г. Стартира промоционална кампания по жилищни и ипотечни кредити при преференциални условия за периода на кампанията:


• Отстъпка в размер на 40% от еднократната административна такса - от 1,75% става 1,05% от разрешения размер на кредита;


• Без такса за предварително проучване и изготвяне на становище по постъпили искания за кредити с обезпечение ипотека.


На същата дата (03.05.2010 г.) УниКредит БУЛБАНК също въведе нови условия по предлаганите от нея продукти. След априлските корекции, май беше месец отново на покачване на лихвите. Това, което промени трезорът е:


• „Първи Дом” – коригирани бяха и двата варианта, в който се предлага продукта – с плаваща лихва за целия период и с промоционална лихва за първите 12 месеца. И при двата варианта лихвите нараснаха с 10 базисни пункта за заеми в лева. Евровата разновидност на продукта остана без промяна;


• „Стандартен кредит” – и тук завишенията са в размер на 10 базисни пункта – както за предложенията в лева, така и за тези в евро. Единствено за заеми в евро, срок до 10 г. и финансиране до 80% банката понижи лихвения процент с 30 базисни пункта;


• „Универсален кредит” –поскъпването на тези заеми е с 15 б.п. за всички разновидности без значение вида на валутата, срока и процента на финансиране.

 

Застраховка „Гражданска отговорност”


Застрахователните компании се оказаха пасивни в промените по задължителната застраховка през месец май. Единствената компания, която предприе промени е Армеец. Застрахователят започна активно предлагане на нов продукт, нар. „Армеец–Солидарност”, който най- общо представлява разширяване на покритието на територията на държавите, участващи в системата „Зелена карта” по застраховки „ГО” на автомобилистите и „Авто-каско”. Всеки, който има сключена застраховка в компанията и желае да разшири териториалния обхват по задължителната си застраховка може да направи това като заплати между 17 лв. и 27 лв. (в зависимост от кубатурата на лекия автомобил).

 

Източник: http://www.moitepari.bg/



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg