EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Банки очакват ръст на кредитирането в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банки очакват ръст на кредитирането в еврозоната

mail18:01 | 25.10.2017прегледи 10397 коментарикоментари 0


Делът на банките в еврозоната, които очакват нарастване на търсенето на кредити през настоящото тримесечие, се е увеличил, показват данни на ЕЦБ, които предполагат продължаване на доброто темпо на растеж на европейската икономика, съобщава "Уолстрийт Джърнъл"

Тримесечното проучване на централната банка също така отчита, че кредитните институции използват допълнителната ликвидност, предоставяна посредством програмата на ЕЦБ за покупки на активи, за да предоставят свежи заеми на техните клиенти.

Според търговските банки, отрицателната депозитна лихва, въведена от ЕЦБ през юни 2014 година, е подкрепила кредитирането, но в същото време е навредила на техните нетни приходи от лихви.

Данните са факт само два дни преди ключовото заседание на ЕЦБ в четвъртък, на което се очаква Управителният съвет на банката да даде сигнал за бъдещето на програмата за закупуване на облигации, известна като "количествени улеснения". Часове преди това важно заседание, централната банка също така ще публикува данни за банковото кредитиране и за паричното предлагане в рамките на еврозоната през септември.

Банковото кредитиране представлява основен елемент от икономиката на еврозоната, като от години насам ЕЦБ се опитва да гарантира, че заемодателите в еврозоната разполагат с достатъчно средства, за да отпускат кредити на фирмите и на домакинства в единния валутен блок.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg