EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Банкери и IT специалисти купуват имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банкери и IT специалисти купуват имоти

mail10:18 | 25.04.2010прегледи 1270 коментарикоментари 0


Разнообразието от фактори, които влияят на пазара на имоти през първите три месеца на годината, бе предпоставка и за разнообразие при групите участници на пазара. Обособиха се две основни групи от купувачи, сочат данните на агенция АДРЕС недвижими имоти.
 Първата група е тази на купувачите между 25 и 30-годишна възраст, които използвахa ипотечен кредит за покупка на апартамент, за да придобият имот в периода на ниски цени. Другата група купувачи е тази на 40-50-годишните инвестиционно настроените играчи. Завръщането на този частично спекулативен интерес е добър знак за бъдещето на пазара на недвижими имоти, особено ако се запази във времето. Нарастването на броя на тези сделки ще осигури на сектора динамиката, от която се нуждае.
Сред тези, които купуват първи дом, преобладаваха представителите на компании в сектора на информационните технологии, където доходите се запазват въпреки кризата и банковите служители, които имат преференциални условия за финансиране. Благодарение на активността на първите бяха сключени и сделки на високи нива - 100 000–120 000 евро. Не са единични и сделки на студенти в съвсем ранна възраст - 22-годишна студентка купува 2-стаен апартамент за 38 000 евро в столичния квартал Витоша. Тези покупки се извършват със спестени от родителите средства.
Сънародниците ни, които работят извън граница, се появяват плахо на пазара имоти у нас, привлечени от ниските цени и насърчени от първите знаци за излизане от кризата, които се наблюдават в Европа.
Във Варна атрактивните цени бяха причина за сключването на над 90% от сделките. Голяма част от продавачите отстъпиха от твърде високите първоначално оферирани цени. Пример за това е тухлено жилище в кв. Левски, продадено за 70 000 евро при първоначална цена 120 000 евро - отстъпка от над 40%. Най-търсеният наем в морската столица пък е около 200 евро на кв.м., като обикновено за тази сума може да се наеме тухлен имот между 55 и 65 кв.м.
Прогнозата на АДРЕС е, че тенденция към плахо и символично поскъпване на имотите може да започне да се усеща едва през третото, дори четвъртото тримесечие на 2010 година. „Това ще се случи единствено и само при условие, че икономическата ситуация в България се подобри и се появи всеобщо усещане за стабилност на доходите.”, коментират експерти на агенцията.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163