EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Баневи обвинени, домът в Бояна + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Баневи обвинени, домът в Бояна + видео

mail09:46 | 29.10.2018прегледи 17141 коментарикоментари 0


Парите от „Полимери” вместо да постъпват в „Полимери” и да бъдат за работниците, постъпват в офшорни сметки. Това е един от начините на източване и е един от начините, които ще бъдат проверявани във връзка с разследването срещу Евгения и Николай Баневи. Това заяви на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Спецпрокуратурата си върши работата, както трябва да си я върши, добави Гешев. „Предмет на производството е приватизираният завод „Полимери“ и по-точно неговото източване или както един мой колега го определи „обезкостяване“. Това онагледява цялата ситуация“, каза Гешев и добави, че вече имат свидетели, които потвърждават оперативната информация, с която властите разполагат.

„От първата вълна на масовата приватизация се придобиват предприятия. Към този момент държавата досега не е обвързала това по никакъв начин с някакъв последващ контрол. Нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях или ще се увеличават работните места. Абсолютно нищо – някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол. Резултатът с „Полимери“ е, че започва неговото източване по различни начини и накрая стигаме до откровеното рязане на скрап на каквото е останало от завода.

Резултатът е 1800 души на улицата само от това предприятие. Това дело ще онагледи т. нар. „бандитска приватизация“, подчерта Гешев. Той каза, че имат данни и за още няколко предприятия, които по тази схема са ликвидирани.

Делото се води за съществуване на сдружение по смисъла на чл. 321 ал. 6 от НПК за периода от 2009-2018 г. Към момента са привлечени под наказателна отговорност Евгения и Николай Баневи, обясни Мария Дойчева, която е един от наблюдаващите прокурори по делото. „На Баневи са повдигнати и обвинения освен за сдружението и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. като общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска е над 500 000 лева“, заяви още тя.

Дойчева разкри, че семейството е задържано в Ница и каза каква е била схемата за присвояване. „В обвиненията не са включени апортите. По схемата за присвояване ще продължи да се работи сега, след като сме намерили откраднатите документи, укрити от сем. Баневи в бивш офис на техни дружества в гр. Варна“, уточни тя и добави, че освен чрез пренасочване на паричните потоци към сметки на други, контролирани от сем. Баневи дружества са използвали и друг похват.

 Стана ясно още, че в имението на сем. Баневи са открити оригиналните документи на офшорките, използвани за източване на предприятията, както и много ценности. „Вторият начин е вземане на ръка на суми от касата на предприятието при приватизиране на същото. Дружеството не развива активна търговска дейност от 2010 година, но до 2012 година то има все някаква търговска дейност. Данните за извършвани престъпления са от свидетелски показания, които сега ще засечем със счетоводната документация. Работата по случая е започнала след сигнализираща справка, пристигнала миналия месец в Специализираната прокуратура.

След това сме изискали всички спрени, висящи в страната дела по този случай. Обединили сме 4 от тях като сме ги възобновили. Те са били спрени от прокурори – едно е в Окръжна прокуратура – Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно висящо в Софийска районна прокуратура, което не е спряно. Делата са били спрени заради това, че са се водили срещу неизвестен извършител“, обясни Дойчева. Тя каза, че обект на разследване са множество приватизирани предприятия, сред които са „Елма-Троян“, което е било източено преди това да се случи с „Полимери“ и по същия начин е било нарязано за скрап преди да бъде обявено в несъстоятелност. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скрап, но е бил продаден на КТБ през 2012 година. Става дума и за други предприятия, за които в хода на работата ще излязат документи“, коментира наблюдаващият прокурор.

На журналистически въпрос защо чак сега се предприемат действия по случая с приватизираното предприятие „Полимери“, прокурор Гешев заяви, че трябва да се има поглед върху териториалния обхват на цялата страна и да се сглоби картинката от пъзела. Той обясни, че преди 2 месеца са получили сигнал ГД „Национална полиция“ и поясни, че те нямат оперативни функции. След получаването на тази справка сме предприели действия и сме образували досъдебно производство.

Междувременно, МВР разпространи видео и снимки във връзка с разследването. В официалното съобщение се посочва:

В Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство във връзка с дейността на приватизиран завод.  Извършени са процесуално следствени действия на адреси в София и страната. В хода на разследването са иззети документи, предстои анализ на събраните доказателства. Към наказателна отговорност са привлечени двама, повдигнати са им обвинения за данъчни и финансови престъпления и пране на пари.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg