EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

БАН ще покаже "материала на бъдещето"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАН ще покаже "материала на бъдещето"

mail17:10 | 06.10.2014прегледи 772 коментарикоментари 0


Институтът по механика при БАН организира Ден на отворените врати на 9 октомври 2014 г., в рамките на който ще демонстрира уникалната изследователска апаратура, с която са оборудвани лабораториите му. Инициативата е посветена на 145-годишнината на Българската академия на науките и цели да запознае обществеността с практическото приложение на извършваните в Института изследователски дейности.
Посетителите ще могат да се запознаят с работата на Отворената лаборатория по експериментална микро и нано механика. Учените в това звено се занимават с разработване и изучаване на полимерни материали и с изследванията върху т.нар. „материал на бъдещето“ – графен, въглеродните нанотръбички и тяхното приложение в индустрията. Учените ще разкажат повече за практическото приложение на графена и за изследванията върху него.
Ще бъде демонстрирана роботизирана система за прецизни малки премествания, приложима в ин витро процедурите, която получи високо отличие на Пловдивския панаир тази есен, както и апаратура за измерване на електромеханичните свойства на кръвта. Учените ще запознаят посетителите с възможностите и методите за установяване на наркотични вещества в кръвни проби.
В направление „Биомеханика“, което също ще бъде представено в Деня на отворените врати, с помощта на законите и методите на механиката, се изучават структурите и функциите на човешкия организъм на макро-, микро- и наноравнище. Изследванията са ориентирани към подобряване на диагностицирането и терапията на различни заболявания, както и към прилагане на нови подходи при прoектиране на протези и ортези.
Интересуващите се от теория ще бъдат запознати с модерните математическите модели и методи за компютърни симулации и компютърни пресмятания, използвани в Института.
В рамките на Деня на отворените врати ще бъдат изнесени лекциите „От гущерчето Геко, през нанотехнологиите, до механични сили и светлина от нищото: Ефектът на Казимир”, „Уроци от природата: Защо биоматериалите са толкова здрави?” и „Материали и конструкции под действие на удар и взрив –изследвания за защита на човешкия живот”.
Денят на отворените врати ще бъде открит в 10:30 ч. в зала 200 на Института по механика, а организираните обиколки на лабораториите в Института ще започват от 11:10, 13:30 и 14:30 ч. Лекциите ще бъдат представени от 11:30 ч. в зала 200.
Институтът се намира в София, ул. „Акад. Георги Бончев”, бл. 4 (Комплекс на БАН, 4-ти км).
 


Тагове: БАН, материал
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg