EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Балчик: Проект за нов голфкомплекс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балчик: Проект за нов голфкомплекс

mail09:30 | 14.01.2015прегледи 1554 коментарикоментари 0


Нов голфкомплекс във вилната зона "Момчил" ще бъде изграден
край Балчик, съобщиха от общината за депозирано от инвеститорите
предложение. Общинският съвет в крайморския град вече разреши
да бъдат изработени подробни устройствени планове за
застрояването на 1472 декара. Инвестиционният проект на две
акционерни дружества предвижда игрището да заеме площ 840
декара, да бъдат построени около 700 жилища, хотел, винарна,
административни сгради и други.
Територията на бъдещото селище "Момчил голф и голф игрище"
попада в защитената зона "Балчик" за опазване на дивите птици от
екомрежата "Натура 2000". В община Балчик се приемат становища
от обществеността за инвестиционното предложение, съобщава БТА.

Протест

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" възразява срещу плановете да се построи ново голф игрище върху близо 1500 декара край Балчик в едноименната защитена зона от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Местни жители незабавно сформираха гражданска група за противопоставяне на поредния мегаломански проект по Черноморието и започнаха протестна подписка.

Вече са изпратени становища до институциите защо проектът не трябва да се осъществява (връзки към текстовете има по-долу).

„Момчил голф и голф игрище“ е планирано да се изгради върху редки степи, в които се срещат голям брой видове мигриращи и гнездящи птици, включително и силно застрашени видове като вечерната ветрушка и степния блатар, както и други видове като шипобедрена костенурка, пъстър смок и два вида пор.

Голяма част от местообитанията на посочените видове вече са безвъзвратно унищожени в съседната защитена зона за птици – „Белите скали”, поради изграждането на две голф игрища – „Тракийски скали” и „Блексирама”. Практиката при изграждането и функционирането на тези две голф игрища показа, че естествените местообитания се заличават напълно и се подменят с изкуствено засадени треви, които не са местни видове, построяват се сгради и пътища, създават се водни площи. По този начин се възпрепятства естествено придвижване на редките и защитени видове и се използват тревни смески, които са агресивни и силно конкурентни на местните видове. Те се поливат, за да не изсъхват и обилно се третират с химикали, за да се предотврати появата на нежелани треви.

Поради унищожаване на степни местообитания в защитени зони „Комплекс Калиакра” и „Белите скали”, включително поради изграждане на въпросните голф игрища, срещу България има заведено съдебно дело С-141/14 в Европейския съд и има опасност страната ни да плати големи финансови глоби заради неспазване на европейското природозащитно законодателство.

България има и отворено досие в Бернската конвенция заради намерението в защитена зона „Балчик” да бъдат изграждани ветрогенератори. Инвеститорът е напълно наясно, че Бернската конвенция и Европейската комисия считат това за незаконосъобразно заради влошаване на местообитанията на птиците. С намерението за изграждане на голф комплекс и вилно селище върху степни местообитания инвеститорът и община Балчик съзнателно поставят страната ни в нова неизгодна ситуация и риск от допълнителни финансови загуби поради неспазване на европейското природозащитно законодателство.

Ако бъде изградено, новото голф игрище край Балчик ще унищожи 40% от сухите тревни местообитания на територията на защитената зона. Изграждане на голф игрище има същите по характер последствия като разкриването на кариери, залесяването на пасища, ливади и мери или превръщането им в обработваеми зами и трайни насаждения, които са забранени съгласно т. 6.2 и 6.4 на заповед РД-130 от 10.2.2012 г. Последствията са същите, защото местообитанието се унищожава напълно, постоянно и необратимо в бъдещето.

Редките степни местообитания са строго защитени, както в Натура 2000, така и извън нея, на територията на цялата страна, но те са локализирани единствено в Добруджа. По Черноморското крайбрежие могат да бъдат опазени само на въпросното място.

Защитена зона „Балчик“ е и биокоридор, който свързва други две зони от Натура 2000 – „Долината на река Батова” и „Комплекс Калиакра”.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg