EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Балтийските икономики остават в рецесия през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балтийските икономики остават в рецесия през 2010

mail13:05 | 19.01.2010прегледи 515 коментарикоментари 0


Естония, Латвия и Литва ще останат в рецесия и тази година преди да възстановят ръста си през 2011 г., когато износът на стоки отново ще е необходим на Западна Европа, съобщава Bloomberg, позовавайки се на прогнозите на Nordea Bank AB.
БВП на Естония може да спадне с 0.5 %, сочат прогнозите на най-голямата банка в региона. Очакванията са латвийската икономиката също да се свие през тази година с 2.9 %, а литовската с 2.4 %. Трите икономики ще се върне към ръст през 2011 г., когато БВП на Естония ще нарасне с 4 %, на Латвия с 2.7 %, а на Литва с 3 %.
Балтийските държави са сред страните от ЕС, засегнати най- сериозно от рецесията, след срива на пазара на недвижими имоти и пониженото в резултат на глобалната криза на потребителско търсене. Оптимизмът за възраждане на износа може да се окаже прекален, заради ограниченото е момента търсене от страна на Западна Европа - регионът, в който трите държави реализират 60 % от чуждестранните си продажби.
„Надеждите за възстановяване са базирани на съживяването на износа. Към настоящия момент търсенето от страна на ключови партньори нараства постепенно,” се казва в отчета на банката.
Естонската икономика ще се съживи през 2011 г., „въпреки че ръстът ще е значително под този, отбелязан преди години,” смятат от Nordea. „Приемането на еврото няма да реши проблемите на икономиката, особено що се отнася до необходимостта от въвеждане на подобрения при конкурентоспособността. В този смисъл възлаганите надежди по отношение на присъединяване към Еврозоната са преувеличени.”
Естония планира да въведе еврото през 2011 г. като рисковете от „отлагане на присъединяването към Еврозоната са значителни”, смятат от банката. Отлагане на приемането на единната валута на ЕС ще сполети и Литва „ поне до 2014 г.”
От Nordea предупреждават, че не е изключено Латвия да бъде разтърсена от политическа нестабилност и срив на правителството през октомври. Евентуална политическа криза или пропуски при усвояване на финансиране в страната могат да предизвикат повторни спекулации за девалвация, смятат от банката, цитирани от Bloomberg.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165