EUR 1.9558
USD 1.6827
CHF 1.8212
GBP 2.3145
CNY 2.6323
you tube
mobile version

"Балкански поток" готов до края на 2020 - видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Балкански поток" готов до края на 2020 - видео

mail12:45 | 01.06.2020прегледи 1545 коментарикоментари 0


Въпреки закъснението от 2-3 месеца заради епидемията от коронавирус до края на годината по газопровода „Балкански поток“ ще потече природен газ от България към Сърбия. Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като заедно с президента на Сърбия Александър Вучич разгледаха как върви строителството на газопровода и на магистрала „Европа“, която ще свързва София и Белград. През октомври трябва да пристигнат компресорите, които да вдигнат налягането в газопровода, за да може да се доставят всички количества газ, обясни Борисов.

Проектът има подкрепата както на Вашингтон, така и на Москва, защото дава възможност за истинска диверсификация на доставките за региона, заяви още българският премиер. Към него ще се присъедини и новият газопровод Александруполис-Димитровград, откъдето ще се доставя втечнен газ. Така в „Балкански поток“ ще има и руски, и американски, и катарски и азерски газ, всеки може да доставя и да получава, уточни той.

Изключително приятно ми беше да видя с каква скорост и колко качествено работят нашите български приятели. Сърбия обича България и благодаря за всичко което премиерът Бойко Борисов организира днес. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, който по покана на министър-председателя Бойко Борисов инспектира заедно с българския премиер изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“. Вучич определи и двата проекта като изключително важни и общи за България и Сърбия. По думите му „Балкански поток“ означава икономически растеж, ръст на промишлеността, осигуряване на важен енергиен източник за двете икономики. По отношение на магистралата изрази очакване, че скоро тя ще бъде завършена и само за три часа ще може да се пътува между София и Белград. Вучич добави, че се надява в кратки срокове да бъде реализиран и интерконекторът в района на Ниш. Президентът Вучич специално благодари на премиера Борисов за изключителната му подкрепа за Сърбия по европейския й път и напомни, че неслучайно българският министър-председател е носител на най-високото държавно отличие на Сърбия „Орденът на Република Сърбия“.

От своя страна премиерът Бойко Борисов изтъкна, че в България се работи на пълни обороти за реализацията на двата проекта и поколения наред ще се ползват от това, което се строи в момента. „Въпреки коронавируса, колкото и трудно да беше, работата не е спирала на АМ „Европа“ и „Балкански поток“, отбеляза министър-председателят. По думите му сериозно върви и строителството на гръцката връзка. Борисов посочи, че целта е диверсификация за целия регион и осигуряване на възможност да бъде докарвана газ от различни източници, така че тръбите да бъдат запълнени, веднага щом станат готови. Премиерът Борисов посочи, че изграждането на „Балкански поток“ се извършва честно, почтено и с помощта на Европейската комисия, като се спазват всички изисквания на третия либерализационен пакет.

„Балкански поток“ е честен проект, който се прави открито и заради това има подкрепа, обясни пък Борисов. „Всички фактори се възпротивяват, когато има корупция и нечестни процедури. Южен поток беше спрян и имаше наказателна процедура заради корупционни практики в търговете. Сега връзката ни с Гърция е за 250 млн. евро, които България влага в този проект, а и двата лота ги спечелиха гръцки компании и тръбите са гръцки. Тук спечели Саудитска Арабия. Дай Боже и короната да си е заминала завинаги макар и с 2-3 месеца закъснение ще сме готови“, заяви българският министър-председател.

Преди срещата си със сръбския президент Борисов качи видео от напредъка по изграждането на "Балкански поток". Газопроводът е с дължина 474 км. и ще премине през землищата на 11 области в България.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg