EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Балканите се подготвят за нов газопровод

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Балканите се подготвят за нов газопровод

mail10:34 | 14.08.2017прегледи 6586 коментарикоментари 0


argusmedia.com

Проучване, финансирано от американски данъкоплатци, преди да заработи проекта Trans-Adriatic Pipeline (TAP), има за цел да подтикне енергийните министерства в седем страни от Югоизточна Европа да планират през 2025 г. търсенето на природен газ, смята Уилям Полън, старши директор в Американската Енергийна асоциация, неправителствена организация, която администрира проучването.

TAP ще започне от Азърбайджан и ще стигне до Италия и се очаква да бъде завършен до края на десетилетието, като един от няколкото тръбопровода за Южния коридор, изграден, за да пренася каспийски газ до Европа. Експертът каза, че се очаква TAP да засили интереса към изграждането на тръбопровод на север - от Албания към Хърватия, известен като Йонийско-Адриатически газопровод.

Планираният от Хърватия терминал за внос на втечнен природен газ от 1.45 млн.тона може да осигури по-рано от 2020 г. повече газ за тази страна.

Хърватия и България разполагат с широки газоразпределителни системи в региона, докато Албания, Косово, Босна, Черна гора и Македония не разполагат с такива.

Миналият месец, след подписване на споразумение, Асоциацията предостави на страните софтуер и направи обучение, за да ги подпомогне при направата на свое собствено моделиране за природния газ. Резултатите ще бъдат комбинирани в база данни и ще бъдат анализирани през следващата година. Полън каза, че консервативният подход на кредиторите за газопроводите ще насърчи страните да не се опитват да преустроят инфраструктурата си.

ЕК и Енергийната общност в ЕС финансират някои проекти за газопроводи в региона. Американската агенция за международно развитие финансира балканското газово моделиране с около $500 000 и това дава уникална роля да се свържат всички страни в региона.

Източник: CBBSS


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg