EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бай Ганьо и ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бай Ганьо и ДДС

mail17:15 | 30.04.2010прегледи 1380 коментарикоментари 1


Кармелита Денева
Глупостта на Бай Ганьо е на път да му спечели първото сериозно увеличение на данъците за последните пет години. На 5 май, както обеща премиерът Борисов, ще стане ясно с колко ще бъде увеличен ДДС – с 22%, с 23% или с 24% и дали ще бъде увеличен въобще. Защото дотогава премиерът може да се събуди с друга данъчна идея.
Едно аматьорско пресмятане, което би направил всеки в къщи, показва следното.

 

Ако всеки ден си купувате:
Един хляб на цена от 1 лв. то при данък:
20% плащаме 1.20 лв.
22% - 1.22 лв.
23% - .123 лв.
24% - 1.24 лв.

 

Ако вашата баба си купува кофичка мляко от 0.80 ст., то при данък:
20% тя плаща 0.96 ст.
22% - 0.97.6 ст.
23% - 0.98.4 ст.
24% - 0.99.2 ст.
 
И така пенсионерът, студентът, секретарката и т.н. при по-висок ДДС - на ден ще харчи от 50 ст. до десетки левове за едни и същи стоки и услуги.

 

Как това става възможно?

 

Ако се проследят внимателно обществените драми през последните три-четири месеца, отговорът ще се намери със сигурност.

 

Здравният министър обяви, че започва реформа. В продължение на месеци трябваше да бъдат закрити между 100-150 болници. И тогава, в януарските студове по площадите на Рудозем, Мадан, Перник, Трън  и други такива големи градове излязоха хора, за да защитят болниците си. Мръсните, овехтели, съсипани болници, в които се гонят мишки и хлебарки, в които пациентите си носят чаршафи, лекарства, пижами, лъжици и т.н. В които лекарите не са били на специализация от времето на дипломирането си.
Здравният министър и премиерът се уплашиха и спряха реформата.

 

По същото време социалният министър обяви реформа в пенсионната система . Според замисъла й българите трябваше да работят по-дълго и повече, за да имат и по-високи пенсии - поне 70% от заплатите им. Но не това смути летаргията на Ганьо – смути го, и най-вече, възмути го фактът, че не може да се пенсионира на 50 години, дори още по-добре на 30 години, за да отиде да копае градината си и през следващите 30 години да мрънка, че пенсията му е малка, че не е такава каквато е в Германия, където хората се пенсионират на 65 години.
Социалният министър и премиерът се уплашиха и реформата умря преди да стартира.

 

Паралелно с това строителни фирми започнаха да обсаждат медиите, за да се оплакват, че държавата им дължи огромни суми от 300-400-500 млн. лв. дори 1 млрд. лв. за изработени дейности по законни контракти. Без значение, че поне 50% от тези договори са били с надписани суми по прословутата схема на анексите. Те искаха парите си от данъкоплатците.
Министрите и премиерът се уплашиха и започнаха да плащат.

 

Някакви синдикати, някакви работодатели и правителството написаха пакет от 60 антикризисни мерки. Най-важната от тях бе 10% съкращаване на администрацията, която на практика не работи нищо. И тогава се обадиха синодалните старци от Конституционния съд, които чевръсто забраниха орязване с 10% на бюджетите на мързеливата и ориенталска администрация. 

 

И докато синдикати, работодатели и прочие умници се правеха на държавници дупката в бюджета растеше. Тя вече е на минус с 600 млн.лв. за първите три месеца. Точно това стресна сериозно дори о.з. генерала.
Той се уплаши истински, само че този път странно как намери смелост и предупреди:”Ако няма приходи в бюджета, ще вдигна ДДС, без да питам някои.”

 

Точно това се случва в момента.

 

Българският данъкоплатец от 1 юни вероятно ще плаща не само за мърлявите болници, за арогантната и неработеща администрация, ще плаща пари на знаини и незнаини  фирми, които били извършвали работа по законни договори.
Но по-важното е: ще плаща и новия ДДС - 22 %, 23% или 24%.
Невероятна победа за данъкоплатците на България.
Бай Ганьо е известен като човек на келепира и на  авантата, но очевидно и на самопрецакването.
Случаят с новия ДДС е точно такъв, традицията продължава.

 

 

Малка снимка: Изгубена България, www.lostbulgaria.com


 
Коментари
 
Борислав - 01-05-2010 г. 16:36:37

Браво! Хубав анализ.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1071