EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бавни инвестиции на летище Г. Оряховица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бавни инвестиции на летище Г. Оряховица

mail17:10 | 05.12.2023прегледи 491 коментарикоментари 0


Инвестиционна програма в размер на 13,3 млн. лв. за 2024 г. е представил концесионерът на летището в Горна Оряховица. За това информира министърът на транспорта Георги Гвоздейков в писмен отговор на парламентарен въпрос, зададен от народния представител от Великотърновския регион Димитър Николов, съобщиха от пресофиса на депутата. Николов попита ресорния министър в какъв обем са изпълнени инвестиционните ангажименти на концесионера и какви са намеренията му за бъдещето на летището. 

"Концесионерът "Гражданско летище Горна Оряховица 2016" АД предвижда през 2024 г. посочените 13,3 млн. лв. да бъдат разходвани в четири направления – за изграждане на периметров път на летището, за изграждане на нова аеронавигационна светлинна система, за купуване, доставка, инсталиране и обучение на системи и съоръжения за авиационна сигурност и за удължаване на пистата за излитане и кацане.

Когато бъде удължена, летището в Горна Оряховица ще стане третото в страната с трикилометрова писта за излитане и кацане, редом с тези в София и Бургас.

Видно е, че концесионерът не се е отказал от инвестиционното си намерение за удължаване на пистата, което е предвидено за изпълнение през следващата година", посочва Гвоздейков. С тези думи министърът отговори и на медийни публикации, според които пистата няма да бъде удължена. 

Факт е, че на 13 октомври 2023 г. "Гражданско летище Горна Оряховица 2016" АД поиска преписката по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) във връзка с удължаването, внесена в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново, да бъде временно прекратена. Концесионерът мотивира искането си със започване на процедура за изграждане на системи и съоръжения за сигурност.

Целта на концесионера бе спазване на сроковете по изпълнение на Годишната инвестиционна програма за 2023 г. – нормативно нова процедура не може да започне при незавършена такава, се посочва още в съобщението на народния представител Димитър Николов. 

В него се посочва още, че ремонтът, рехабилитацията и удължаването на пистата са част от Генералния план за развитието на летището, процесът по представянето на който приключи успешно през 2017 г. За Генералния план концесионерът изготви екологична оценка и изработи екологична програма, като и двете бяха одобрени от РИОСВ във Велико Търново.

На следващ етап, съгласно договора за концесия, бе изготвен Специализиран подробен устройствен план, който влезе в сила на 21 август 2018 г. Въз основа на него бе издадена виза за проектиране – задължително условие за възлагане от страна на концесионера на изработването на технически и работни проекти по инвестиционните направления.

До края на 2019 г. те са изработени и съгласувани и "Гражданско летище Горна Оряховица 2016" АД започна подготовката за изпълнението им. Докато текат всички тези дейности, концесионерът поддържа необходимото ниво на експлоатационна годност на летището. 

Пандемията от коронавирус обаче и тежкият удар, който тя нанесе на авиационната индустрия, принуждава концесионера да пренареди приоритетите си. Направен е анализ на Генералния план, който показва, че концепцията за развитие е адекватна дългосрочно, но се налага промяна в краткосрочните предвиждания и в последователността на изпълнение на заложените инвестиции. 

Към онзи момент тенденцията е авиокомпаниите да приземяват флота от по-големи самолети и да предпочитат средни и малки. Така промените, продиктувани от КОВИД-19, правят инвестициите в удължаване на пистата за излитане и кацане нецелесъобразни, защото операциите на летището в Горна Оряховица с малки и средни въздухоплавателни средства са напълно възможни и при съществуващите характеристики на пистата. 

През 2023 г. конфликтите в Украйна, по-късно и в Израел, налагат ново пренареждане на приоритетите. Повишеният риск обосновава изграждането на нова периметрова ограда и специализирано видеонаблюдение на летището. Концесионерът счита за по-целесъобразно периметров път да бъде изграден през следващата година, а средствата, предвидени за 2023 г., да се използват за ограда и видеонаблюдение. 

Периметровата ограда и видеонаблюдението са в процес на изграждане и ще бъдат готови до края на настоящата година. През седмицата в това лично се убеди народният представител Димитър Николов, който посети летището, на място видя на какъв етап е изпълнението на инвестиционните намерения на концесионера и разговаря с представителя му Антони Турницов, посочват от пресофиса му.

Николов видя и изградения хангар за техническо обслужване и съхранение на въздухоплавателни средства, който е частна собственост. Концесионерът е предложил да придобие собствеността върху хангара и да го прехвърли на държавата съгласно концесионния договор. 

"Гражданско летище Горна Оряховица 2016" АД е представило годишна инвестиционна програма за 2023 г. в размер на 6 960 000 лв. без ДДС, които да бъдат разходвани за периметровата ограда и за хангара. 

До настоящия момент концесионерът е инвестирал 5 960 000 лв. в горнооряховското летище. 

Работещо международно летище е моя кауза и ангажимент, защото само то може да даде така желания икономически тласък за развитие на региона, категоричен е Димитър Николов.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037