EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БАБХ: Как да избирате безалкохолни напитки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАБХ: Как да избирате безалкохолни напитки

mail11:36 | 23.09.2011прегледи 2089 коментарикоментари 0


От 19 септември 2011 година Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масирани проверки на предприятията за безалкохолни напитки в страната. Ще се проверяват всички предприятия, произвеждащи газирани и негазирани безалкохолни напитки, натурални сокове и напитки от плодове.
Българска агенция по безопасност на храните съветва потребителите при избора си да обръщат внимание за следното:
* Внимателно да се прочете обявения на етикета състав на напитката, посочения срок на годност, наименованието и адреса на производителя или вносителя на съответния продукт. Тази информация е задължителна! Липсата на част от тези данни, води до съмнение относно безопасността на напитката.
* Присъствието на добавки в състава на напитката не е правилно да бъдат посочени само с техните Е-номера. Изискването е пред номера или наименованието да е изписана категорията им /консервант, антиоксидант, подсладител, оцветител/, от което е видно предназначението им.
* При наличие на подсладителя „аспартам“ Е 951, на етикета трябва да бъде изписан предупредителния текст: Източник на фенилаланин, което означава, че може да предизвика алергична реакция при хората.
* При наличие в състава на някои от следните оцветители: Е 102, Е 104, Е110, Е 122, Е124 и Е 129, на етикета трябва да бъде изписано предупреждението: Може да има неблагоприятни последици върху дейността и вниманието при децата.
* В зависимост от вложеното подслаждащо вещество във всички безалкохолни напитки и сокове до наименованието им се изисква да бъде посочен текстът: „ с подсладител“, „със захар“, или „със захар и подсладител“.
* При етикетирането на натурални сокове от плодове, произведени от плодов концентрат на етикета трябва да е посочена информацията: „произведен от концентрат“.
* Нектарите от плодове се етикетират, като в обявения състав се посочва количественото съдържание на плодовете чрез израза: „съдържание на плодове минимум…..%”.

Наименованията „сок от плодове“ и „нектар от плодове“ са наименования на напитки с различни характеристики. Технологията на производство и състава им трябва да съответства на тяхното наименование, което ще бъде обект на извършващите се проверки от контролните органи на БАБХ.
Проверките ще продължат до 12 октомври 2011 г. и ще бъдат извършвани съвместно с Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg