EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Аферата "Цанков камък"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Аферата "Цанков камък"

mail14:58 | 14.08.2017прегледи 13847 коментарикоментари 0


обновена

80 000 лева ще плати Националната електрическа компания за ремонта на язовир Цанков камък. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Петър Илиев за "По света и у нас". По думите му, язовирът не е със спукани стени или чашки, а има скъсване на поставената по дъното му геомембрана, която се коригира. Реконструкцията ще отнеме месец, като язовирът няма да бъде източен изцяло. Скъсването е установено при планова проверка, която се извършва на всеки пет години. Илиев коментира също така, че прокуратурата е в правото си да провери самото изграждане на язовира, който е много скъп, а произвежда малко ток.

Според управляващото мнозинство проектът "Цанков камък" е достигнал стойност от 1 милиард лева и тази инвестиция не може да се възстанови близо век. За "Цанков камък" премиерът Борисов заяви, че 120 милиона евро е само пътят от 10 километра. Това са 240 милиона лева и си представете какво може да се направи в инфраструктурата във Варна с тези пари, каза той. Според него "Цанков камък" е плувен басейн за 1 милиард лева. По думите му "те са направили отдолу едно корито с цел инвестицията да се върне след 1500-2000 години, ако работи". zoom_sss
В отговор на въпрос какво е станало със сигнала за "Цанков камък", който е подал до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, Борисов каза, че всичко се е потулило.
Депутати от ГЕРБ отнесоха сигнал до главния прокурор, в който описват казуса с проекта "Цанков камък". Десислава Атанасова обясни, че инвестицията за съоръжението е толкова голяма, че не може да бъде възвърната за стотици години. Въпреки това седем години след построяването му са налице пропуквания, посочи тя.
Десислава Атанасова цитира данни, според които нормата на възвръщаемост на проекта била отрицателна. Обществото трябва да разбере този проект дали му е бил необходим с оглед цената, която е платена, каза тя и припомни, че "Цанков камък" е реализиран по време на тройната коалиция. Затова и поиска отговор от Корнелия Нинова.
Депутатът Александър Ненков заяви, че проектът е поредното доказателство за нецелесъобразно изразходване на пари в ущърб на обществото. И даде за пример друг подобен проект - мина "Ораново". Ненков припомни данни, според които приходите на "Цанков камък" годишно са около 10-15 милиона. При инвестиции от милиард и половина лева възвращаемостта ще става бавно, допълни той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg