EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Афганистан: Военни бази стават бизнес центрове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Афганистан: Военни бази стават бизнес центрове

mail17:45 | 22.02.2023прегледи 930 коментарикоментари 0


Талибанското правителство в Афганистан съобщи, че ще преобразува някои от бившите военни бази в страната в специални зони за бизнес, предаде Би Би Си. Решението за това беше обявено от и.д. вицепремиера по икономическите въпроси молла Абдул Гани Барадар.

"Министерството на промишлеността и търговията ще поеме постепенно контрола върху бившите бази на чуждите сили и ще ги превърне в специални икономически зони", заяви Барадар в специално изявление. Той посочи, че проектът започва с преобразуването на базите в столицата Кабул и северната провинция Балх, но не обяви повече подробности.

"Талибаните отчаяно търсят начин да попълнят хазната, за да опитат да управляват по-добре и да придобият някаква вътрешна легитимност", коментира за Би Би Си експерт от Университета за международни отношения в Сингапур. "Нещо повече, талибаните трябва да докажат, че могат да планират и управляват икономиката си. Това включва създаването на сигурни зони около столицата и по границите, за да бъдат привлечени инвеститори, както и съживяване на търговията със съседните страни".

Афганистан е под натиска на задълбочаваща се икономическа и хуманитарна криза от вземането на властта от талибаните през 2021 г., въпреки че страната разполага със запаси от природни изкопаеми - газ, мед, редкоземни минерали, на стойност от над 1 трилион долара. Те обаче си остават неразработени поради десетилетията хаос и гражданска война в страната.

В началото на годината талибаните съобщиха, че планират да сключат 25-годишен договор с китайска компания за добив на петрол в северната част на страната. Пекин не е признал официално талибанското правителство, но има сериозни интереси в Афганистан, която се намира в сърцето на инициативата "Един пояс, един път", обявена преди 10 години от президента Си Цзинпин.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg