EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Араби с дълбоки джобове "заливат" Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Араби с дълбоки джобове "заливат" Турция

mail10:40 | 07.07.2011прегледи 1032 коментарикоментари 0


Десетки арабски жени с черни забрадки, идващи от страните от Персийския залив, се стичат ежедневно към едни от най-луксозните истанбулски МОЛ-ове, от които купуват нови чанти, бельо, обувки и играчки за следващите ги неотлъчно деца.
Летният туристически сезон в Турция е в разгара си и Еркан Зенгин, който е управител на една от най-известните местни бижутерии, със сигурност има основание да бъде щастлив. "Нашите клиенти идват предимно от Саудитска Арабия. Те имат добър вкус за бижута и обикновено търсят големи камъни", сподели в интервю Еркан. На подобен сценарий се радват и в намиращия се наблизо магазин за кожени обувки и якета, където касиерът едва смогва на харчещите с широки пръсти клиенти от Близкия изток. "Те не са като турците. Те харесват дадената обувка, питат за цената й, пробват я, отиват до касата и я плащат. Турците искат да пробват поне 20 чифта, преди да си изберат", заяви касиерът. "Любимите ни клиенти са арабите, защото те взимат бързи решения и имат висока покупателна способност", отбеляза още той. През последните години мюсюлманската, но въпреки това неарабска Турция, стана една от най-предпочитаните от туристите и инвеститорите дестинация. Страната освен това се превърна в регионална сила, което отчасти се дължи на дългогодишното управление на премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.
Сапунените сериали и Истанбул
Интересът на арабите към турската култура, варираща от телевизионните сапунки, поп музиката и храната до магията на османската история, расте непрестанно. По тази причина Истанбул, който е древна столица на няколко империи, стана и популярна сватбена дестинация за мнозина араби. Бягайки от горещите пустинни лета, в Турция арабите могат да се насладят и на редица услуги, предназначени специално за мюсюлманите. Сред тях са специалните хотели, в които мъжете и жените се къпят в отделни басейни и плажове, а алкохол не се сервира. Докато Арабската пролет в Близкия изток и Африка продължава да плаши туристите, напълно стабилната Турция ще привлича все повече посетители с прелестното си средиземноморско крайбрежие и богатата си култура. "Арабската пролет се отразява благоприятно на нашите приходи от туризъм", посочи Башаран Улусой - директор на Съюза на туристическите агенции в страната. Според данните на министерството на туризма, общият брой на посетителите през първите пет месеца на годината се е увеличил с 14,56% спрямо периода януари-май през 2010. Въпреки, че най-голям брой летовници идват от Германия, Русия и Великобритания, процентът на харчещите с широки пръсти араби отбеляза най-висок ръст. А цифрите говорят сами по себе си. Туризмът е ключов за турската икономика и има огромно значение за компенсирането на текущия дефицит на страната, който се повиши със 77% за година до 7,68 млрд. долара. /Reuters
 


Тагове: Турция, Молове
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg