EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Аптеките вече с електронни отчети до НЗОК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Аптеките вече с електронни отчети до НЗОК

mail08:27 | 12.07.2015прегледи 1725 коментарикоментари 0


От първи юли т.г. аптеките, договорни партньори на НЗОК, могат да подават своите отчети само дистанционно през портала на институцията. Това са 2260 аптеки в страната.

Да припомним, че на 1-ви юни тестово стартира дистанционното отчитане на електронните отчетни документи (XML файлове) на търговците на дребно с лекарствени продукти (аптеки), договорни партньори на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Това стана възможно благодарение на разработените и внедрени нови услуги от ІТ експертите на институцията, съвместно с Българския фармацевтичен съюз.
Услугите улесняват аптеките, които могат да се отчитат в рамките на 24 часа дистанционно, без да е необходимо да посещават офисите на районните здравноосигурителни каси (РЗОК).
Дистанционното отчитане през персонализираната информационна система на здравната каса (ПИС) дава възможност за повишаване на контрола върху дейността на договорните партньори. Отчетите се подписват с електронен подпис на управителя на съответната аптека и е ясно кой носи отговорността за подадените данни.
Освен това, системата открива несъответствия между издадените рецепти и регистъра на рецептурните книжки на хронично болните – валидни ли са рецептурните книжки и диагнозите, отразени в тях, което дава възможност за контрол и корекции.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg