EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АМ "Трансилвания" пред провал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АМ "Трансилвания" пред провал

mail09:30 | 31.05.2013прегледи 672 коментарикоментари 0


Договорът с американската компания Бехтел за строежа на магистрала Трансилвания бе разтрогнат, а румънската държава следва да плати на американската фирма сумата от 37,2 милиона евро, съобщи делегираният министър за инфраструктурните проекти от национален интерес и чуждестранните инвестиции Дан Шова, цитиран от Аджерпрес. Магистралата трябваше да свърже град Брашов в централната част на страната с граничен пункт на унгарската граница. Единайсет години след подписването на договора румънската държава разполага с 52 км построена магистрала и 1,4 милиарда евро разходи по нея. Договорът с Бехтел бе подписан от правителството на Адриан Нъстасе от Социалдемократическата партия (СДП).

Дан Шова, който също е от СДП, обяви, че преговорите с Бехтел са приключили в сряда, а сумата за неустойката по договора ще бъде предвидена в бюджета след изменението му през юли. Делегираният министър каза, че за да приключат преговорите с Бехтел по разтрогването на договора, е било необходимо да се платят и 50 милиона евро дълг, оставен от министъра на транспорта в дясноцентристкото правителство Анка Боаджиу. "Ако преговаряше г-жа Боаджиу, сигурно щяхме да платим един милиард евро за разтрогването", заяви Дан Шова. По думите му средствата за изплащане на задълженията ще дойдат от сумата за инвестиции, която се отпуска на транспортния сектор.
Шова допълни, че след две седмици органът за контрол към премиера ще започне анкета по случая Бехтел и ще провери договора, а заключенията ще бъдат оповестени публично. След приключване на формалностите по разтрогването на договора, той ще бъде разсекретен, каза Шова. Запитан кога автомагистрала Трансилвания ще бъде завършена, Дан Шова отказа да посочи срок.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg