EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Алфа Рисърч: 23% доверие за кабинета „Орешарски”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Алфа Рисърч: 23% доверие за кабинета „Орешарски”

mail07:15 | 20.06.2013прегледи 628 коментарикоментари 0


Регулярното проучване на агенция Алфа Рисърч за обществените, икономически и политически нагласи в страната стартира на терен на 13-ти юни (ден преди решението на НС да избере депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, поставило началото на остри протести в страната) и приключва на 18-ти юни 2013г.
В периода на протестите, към проучването е добавена нова част с цел да отрази общественото мнение за конкретната политическа криза и динамиката в доверието към правителството, основните политически партии и техните лидери.
Проучването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е сред стратифицирана по тип населено място извадка от 1019 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.

Изследването регистрира следните основни тенденции в общественото мнение:

1. 42-то Народно събрание и Кабинетът „Орешарски“ стартират своята дейност с много нисък кредит на подкрепа – 14% доверие за парламента срещу 39% недоверие; 23% доверие за правителството срещу 28% недоверие – което определя изключителната нестабилност на обществените нагласи и потенциала им за резки промени.
2. Никога досега общественото мнение не е било толкова негативно настроено само един месец след избори. Знакови назначения във втория ешелон на властта и особено - личността и начина на избор на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС - мобилизират протестно общественото мнение до степен, която много рядко възниква толкова скоро след нов парламентарен вот. 85% от хората подкрепят протестите срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, 71% - тези срещу назначените (в Пловдив, Благоевград ) областни управители. По-поляризирано е отношението към появилите се искания за оставка на правителството – 51% ги подкрепят, 42% - не.
3. В резултат от казуса „Пеевски“ парламентарните партии бързо губят доверието на своите поддръжници. Най-сериозни са пораженията за БСП и Атака. Разочаровани от поведението на партиите, за които са гласували, са 32% от симпатизантите на БСП и 40% от тези на Атака. Успоредно с това нараства негативизмът и към коалиционните партньори, особено от страна на левите избиратели. Макар по-слабо, негативи търпи и ГЕРБ – 16% от неговите поддръжници са с по-ниско доверие към партията си, отколкото са били по време на изборите.
4. Единственият политик, чиито реакции след избора на Пеевски, печелят подкрепа и водят до по-високо доверие, е президентът Росен Плевнелиев. В резултат, личният му рейтинг също бележи ръст - от 32% през март до 44% през юни.
5. Най-високо одобрение от плана „Орешарски“ срещат социалните мерки. Около 80% одобряват и очакват увеличаване на помощите за отглеждане на дете и за социално слабите, ежегодно индексиране на пенсиите, задържане цената на тока на сегашните равнища. Мерките в подкрепа на бизнеса се одобряват от около 50% от анкетираните. Негативни обаче са реакциите към премахването на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места (51%) , както и за рестарт на АЕЦ „Белене” (50%).
6. Въпреки подкрепата за социалния и икономически пакет от мерки, негативните оценки за начина на работа на новия кабинет преобладават. Според 39% от анкетираните, досегашните им впечатления от действията на правителството е, че те са принципни, в полза на обществото. Мнозинството, 53%, обаче са на мнение, че те са в интерес на тесни икономико-политически кръгове.
7. Събитията, белязали първия месец от работата на кабинета „Орешарски“ обуславят твърде ниски очаквания за продължителността на неговия живот. 18% смятат, че той ще изкара пълен мандат, 20% му дават около едногодишен срок, а 37% - едва няколко месеца. Доколкото в политиката очакванията са както резултат от действията на управляващите, така и предпоставка за бъдещите реакции на избирателите, може да се обобщи, че този кратък хоризонт вещае висока социална чувствителност към всяко управленско действие и непредвидим развой на обществените нагласи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4191