EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Албания: Конкурс за четвърто летище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Албания: Конкурс за четвърто летище

mail08:40 | 12.01.2024прегледи 663 коментарикоментари 0


Албанското правителство съобщи, че в рамките на тази година ще обяви конкурс за изграждането на летище в Гирокастра, Южна Албания, съобщи албанската редакция на „Гласът на Америка“.

Това ще бъде четвъртото летище на Албания след международното летище „Майка Тереза“ в Ринас до Тирана, летището в Кукъс (Северна Албания) и летището в крайбрежния град Вльора, което трябва да започне да функционира през 2025 г.

Решението на албанското правителство за летището в Гирокастра идва след липсата на интерес от страна на инвеститорите за изграждане на летище в Саранда, отново Южна Албания, където първоначално беше планирано.

„Трябваше да преразгледаме всичките си планове по отношение на ефикасността на летището (което ще се изгради) в Южна Албания. Като се вземе предвид, че имаме летателна площадка в Гирокастра, инфраструктура, която свързва Гирокастра със Саранда за 35–45 минути, както и че в Албания не само морският туризъм се развива, а туризмът навсякъде (…), южното летище е замислено да бъде в Гирокастра и ще обслужва цялата (южна) зона, включително Саранда и Ксамил“, каза вицепремиерът и министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания Белинда Балуку.

Гирокастра, известна като „каменния град“, е включена от 2005 г. в списъка на световното наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

Местни хора от Гирокастра изразиха задоволство от новината за летището, тъй като местното управление и Форумът за изграждане на летище в града от години полагат усилия да бъде одобрено изграждането на летище там, отбелязва „Гласът на Америка“.

Според Ламби Маргарити, представител на Форума за изграждане на летище в Гирокастра, градът е получил това, което е искал от години – туристическо летище.

Кметът на община Гирокастра Флямур Големи каза, че летището е положителна и желана новина не само за града и окръга Гирокастра, тъй като то ще помогне на целия туристически регион и ще допринесе за икономическото развитие и заетостта.

Летище Гирокастра има историческа традиция, припомня „Гласът на Америка“. Първата въздушна линия Тирана – Гирокастра – Тирана стартира на 11 август 1929 г. и работи само при оптимални метеорологични условия.

До края на Втората световна война летище Гирокастра служи за полети на малки самолети до Тирана, Корча (Югоизточна Албания) и Бриндизи в Италия.

Преди няколко години на летище Гирокастра започнаха да се организират полети с малки спортни самолети. Само за миналата година имаше около 100 полета от този тип.


Тагове: Албания, летище
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg