EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Акционерно дружество за газовата връзка с Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Акционерно дружество за газовата връзка с Гърция

mail15:00 | 24.11.2010прегледи 719 коментарикоментари 0


Правителството даде разрешение да бъде създадено съвместно акционерно дружество между „Български енергиен холдинг” (БЕХ)и IGI Poseidon (Гърция), което да изгради, притежава и експлоатира междусистемната газова връзка Гърция-България, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.
Правителственото решение създава правна възможност на определен етап правата на БЕХ в съвместното дружество да бъдат поети от друго дружество, притежавано или контролирано пряко или косвено от българската държава и определено по силата на решение на Министерския съвет.
Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България е част от пакета приоритетни проекти, които водят до диверсификация на източниците и маршрутите на енергийните доставки и до повишаване на сигурността им. Проектът получи подкрепа под формата на безвъзмездно съфинансиране от ЕС в рамките на Европейската енергийна програма за възстановяване в размер на 45 млн. евро.
Първата стъпка по реализацията на проекта беше направена в началото на март 2010 г., когато Гърция и България подписаха в Солун две споразумения за създаване на компании, които ще поемат планирането, изграждането и търговската експлоатация на газопровода Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), който ще свързва северния гръцки град Комотини със Стара Загора.
Тръбопроводът ще бъде с дължина 170 км и ще даде възможност да се доставя газ на България през Гърция. Това ще става или с помощта на гръцко-турския газопровод, или ще се доставя втечнен газ от гръцкото хранилище в Ревитуса.
Чрез газопровода IGB ще може да се доставя газ от България до Румъния и Унгария, след като бъде приключено изграждането на други две газови връзки - България - Румъния и Румъния - Унгария.
Смята се, че по този начин арабски втечнен газ ще може да достига до Югоизточна Европа и така да бъде постигната диверсификация на газовите доставки в района.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg