EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция и България подписаха газопровода IGB

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция и България подписаха газопровода IGB

mail10:22 | 04.03.2010прегледи 1819 коментарикоментари 0


Гърция и България подписаха днес в Солун две споразумения за създаване на компании, които ще поемат планирането, изграждането и търговската експлоатация на газопровода Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), съобщи агенция АНА-МПА.
Подписаните днес споразумения са първа стъпка от реализацията на проекта за газопровода, който ще свързва северния гръцки град Комотини със Стара Загора.
Изграждането на тръбопровода ще започне в рамките на тази година и се очаква да приключи до 2012 г. Проектът е с бюджет от 150 млн. евро, 45 млн. евро от които са средства, предоставени от Европейския съюз.
Първото от подписаните споразумения предвижда учредяването на фирмата Asset Company с централа в София, която ще поеме изграждането и експлоатацията на газопровода. Равно участие от 50 процента в нея ще имат Българският енергиен холдинг и гръцко-италианският консорциум ИДЖИ/Посейдон, който се контролира от гръцката газова компания ДЕПА и италианската Едисон.
Второто споразумение предвижда учредяването на търговска компания с централа в Атина, която ще поеме търговското управление на проекта. В нея гръцката ДЕПА и Българският енергиен холдинг ще имат по 35 процента, а италианската Едисон - 30 процента.
Тръбопроводът ще бъде с дължина 170 км и ще даде възможност да се доставя газ на България през Гърция. Това ще става или с помощта на гръцко-турския газопровод, или ще се доставя втечнен газ от гръцкото хранилище в Ревитуса.
Чрез газопровода IGB ще може да се доставя газ от България до Румъния и Унгария, след като бъде приключено изграждането на други две газови връзки  - България - Румъния и Румъния - Унгария.
Смята се, че по този начин арабски втечнен газ ще може да достига до Югоизточна Европа и така да бъде постигната диверсификация на газовите  доставки в района.
           

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg