EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Акценти от речите на Близнашки и Орешарски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Акценти от речите на Близнашки и Орешарски

mail11:14 | 06.08.2014прегледи 1329 коментарикоментари 0


В Гранитна зала на Министерския съвет се проведе церемонията по посрещане на служебното правителство на Република България. Пред съставите на отиващия си и новия служебен кабинет кратки изявления направиха Пламен Орешарски и Георги Близнашки.

Преди година правителството пое управлението на страната в условията на дълбока институционална криза, икономическа депресия, безработица, дългове. Това заяви Пламен Орешарски на официалната церемония по предаването на поста на служебния премиер Георги Близнашки. Пламен Орешарски:

Работихме в най-сложната политическа среда. Изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти, приети в управленската програма. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки че всекидневната съпротива бе немалка. Постигнахме добри резултати.
Нивото на фискалните резерви е над 8.5 млрд. лева към днешна дата. Направихме голяма стъпка към възстановяване статута на държавата като платец. Част от тези разходи формират дефицит. Общият показател за бизнес климата достигна най-високото си ниво за 2008 година. Борсовите индекси показа ръст с 40 на 100. Не задържахме значими плащания, за да покажем по-добра фискална политика, както заварихме в средата на миналата година.
Реализирахме крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми – най-съществената от 2009 г. насам. Разкритите близо 50 000 работни места в реалния сектор опровергава и най-категоричните скептици на тезата, че за един мандат са възможни 250 000 работни места.
Не успяхме да променим кардинално административните тежести, но обърнахме тенденцията. Въведохме 308 електронни услуги, достъпни за граждани и бизнес; нова стратегия, пътна карта и система за електронно управление. Само за година бяха разплатени близо 20 на сто от средствата за целия програмен период при под 40 % за предишните 6 години. Реформирахме системата за сигурност. Справихме се с едно от най-големите предизвикателства – бежанската вълна.

На първо място трябва да се стабилизират основните обществени ресори, да се възстанови доверието в нашите партньори в рамките на ЕС и НАТО, да се продължи със започнатите ключови реформи. Ние не сме търсили извънредни правомощия. Даваме си сметка за ограничеността на мандата и на правомощията на служебното правителство. Това заяви Георги Близнашки:

Ние не идваме на власт в името на някакви дългосрочни цели и интереси, имаме ясното съзнание,че трябва да се справим с основната си задача. Нещата не могат да се сведат единствено и само до изборите, необходима е финансова, икономическа и морална стабилизация, за да може на тази основа да произведем нормални избори в тази страна. Може да се съжалява само, че не беше направена актуализацията на бюджета.
Съжалявам, че политическите партии не проявиха достатъчно разбиране и далновидност по тези въпроси. Бях впечатлен от вашата фраза, че не е необходима актуализация, но тя дава стабилност. Може би трябваше да кажете, че тя е необходима, за да даде сигурност, за да бъдете разбран по-правилно, обърна се Близнашки към Орешарски.
Онова, което се случва напоследък с градушките идва да покаже, че природата е достатъчно силна, за да ни постави в моменти в безизходно положение.
Няма да прибягваме към никакви чистки или прояви на реваншизъм. Ние ще откликнем на болките и тревогите на нашите пострадали сънародници. Ще търсим помощ по т.нар. европейска солидарност, но като българи е редно да имаме национална отговорност”, добави служебният премиер във връзка с наводнението в Мизия.

Близнашки благодари за това, че правителството на Пламен Орешарски е премахнало загражденията около институциите. Нашето намерение беше да бъде първото ни решение, но вие ни изпреварихте”, заяви още проф. Георги Близнашки.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев издаде укази за разпускане на 42-рото Народно събрание, за назначаване на служебния кабинет и за насрочване на предсрочни парламентарни избори на 5-и октомври.
 

Източник: Фокус, БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg