EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Служебният кабинет встъпва в длъжност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Служебният кабинет встъпва в длъжност

mail10:09 | 06.08.2014прегледи 720 коментарикоментари 0


Със свой указ президентът Росен Плевнелиев разпуска 42-рото Народно събрание, считано от днес, 6-и август 2014-а година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев насрочва произвеждането на парламентарни избори на 5-и октомври.

С друг свой указ президентът назначава, считано от днес, служебно правителство със служебен министър-председател Георги Близнашки.

Служебният кабинет встъпва официално в длъжност с церемония в Гранитната зала на Министерския съвет. Преди това новите министри ще имат кратка среща със състава на кабинета Орешарски. След това официално служебните и старите министри ще си предадат щафетата. Служебен премиер, 16 министри, от които 4-ма вицепремиери е структурата, избрана от президента за това преходно управление.

Приоритетите, освен подготовката на честни и демократични избори, включват подписването на партньорското споразумение с ЕС, бърз преглед на бюджета и прогноза до края на годината. Пренасочване на пари от фонда за развитие на районите към разплащане на изработеното от бизнеса по оперативни програми, помощ за пострадалите от наводненията, подготовка и създаване на енергиен борд. Очаква се и обявената от държавния глава българска номиниция за еврокомисар в лицето на Кристалина Георгиева.

Професорът по конституционно право Георги Близнашки обеща той и министрите от служебното правителство да се ръководят от буквата на закона.

Със свой указ президентът Росен Плевнелиев утвърди Правила за провеждане на публична процедура за изслушване на предложен член на Централната избирателна комисия от коалиция, непредставена в Народното събрание, но с избрани с нейната кандидатска листа членове на Европейския парламент.

Коалиция от партии „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден", която има избрани с нейната листа членове на Европейския парламент е направила предложение за член на ЦИК да бъде назначена Катя Иванова.

Правилата предвиждат публично оповестяване на писмените мотиви на коалицията, документите на кандидата, както и предоставяне на информация за неговата професионална биография.

До 10 август на e-mail адрес: priemna@president.bg или по пощата на адрес: гр. София, бул. „Дондуков“ № 2 могат да се изпращат становища и въпроси към предложения кандида.

Публичното изслушване на кандидата за член на ЦИК ще се проведе на 11 август т.г. (понеделник) в 10.00 часа и ще бъде предавано в реално време на интернет адрес:
http://www.president.bg/static56/Online-video/

Източник: БНР, president.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg