EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Акценти в чуждия печат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Акценти в чуждия печат

mail07:00 | 16.04.2014прегледи 1130 коментарикоментари 0


На 15 април се навършва една година от бомбения атентат по време на Бостънския маратон, при който загинаха трима души, а още 260 бяха ранени, пише германското издание Focus. Единственият оцелял извършител на атаките, Джохар Царнаев, изчаква своя процес в затвор със засилени мерки за сигурност. Още преди да бъде издадена присъдата му, 20 -годишният чеченец вече няма никакъв живот и живее в пълна изолация.
Процесът срещу младия атентатор все още не е започнал, но неговата цел вече е ясно формулирана: "След преглед на фактите, важащите закони и представените от адвоката на обвиняемия документи, решихме, че в този случай САЩ трябва да постановят смъртно наказание", заяви главният прокурор Ерик Холдър . Царнаев иска да предотврати това. На предварителното изслушване на 10 юли той пледира "невинен".
Сградата на Донецката областна държавна администрация се държи от 500 бойци, предаде Обозреватель, позовавайки се на Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военнополитически изследвания.
Тимчук заяви, че половината от проруските активисти са въоръжени с огнестрелни оръжия.
Русия призова украинското правителство да преустанови специалната операция срещу проруските сепаратисти в източната част на бившата съветска държава, пише германският в. Odenwälder Zeitung. По време на посещението си в Пекин руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че така планираната за четвъртък кризисна среща в Женева може да е обречена на провал.
"Ако се употреби насилие в югоизточните части на Украйна, това вероятно би подкопало шансовете на срещата в Женева. Ние настояваме за спиране на така наречените инициативи относно изпращането на членове на силите за сигурност и н армията в разрез с украинското законодателство и нормите на международното право", каза Лавров.
Руският дипломат предупреди, че в противен случай преговорите в Женева между Русия, Украйна, САЩ и ЕС относно конфликта са изложени на риск.

Руската преса

Федерализацията на Украйна ще даде възможност на всеки регион на страната да почувства своите права и традиции защитени, смята руският външен министър Сергей Лавров. В интервю за вестник Аргументы и факты той подчертава, че никой не може отвън да наложи на Украйна модел на държавно устройство.
„Разбира се никой не може да наложи на украинската страна схема на организацията на държавата. Но украинците трябва да започнат диалог, осигурявайки му всеобхватен и всестранен характер. Става дума за това, че всички региони и политически сили в Украйна, без изключения, трябва да участват в него равнопоставено, да имат еднакви права при решаването на проблемите”, казва Лавров.
Заразените с опасни заболявания, както и болните от СПИН руски граждани ще бъдат принудени задължително да преминават дактилоскопска регистрация, съобщава Известия. Това изискване ще бъде включено в подготвящ се законопроект на депутата от ЛДПР Роман Худяков. Той пояснява, че е получил положителни отзиви от съответните ведомства – Министерство на извънредните ситуации , МВР, Главната прокуратура и Федерална миграционна служба.
Депутатът отбелязва, че мярката ще засегне не само пристигащите в Русия емигранти, но и всички граждани на страната.
Началото на военната операция срещу поддръжниците на федерализма в Източна Украйна доведе до падане на фондовите индекси не само в Русия, но и в Европа, пише Коммерсант. Руските фондови индикатори изгубиха в края на дена 2,5–3,1%, а европейските 0,7–2%.
Началото на бойни действия в Източна Украйна рязко промени настроенията на инвеститорите, и първо това засегна руския пазар.
Търговията на американския фондов пазар също започна с падане на котировките - S&P500 в началото на търговията изгуби почти 1%.

В навечерието на визитата на Владимир Путин в Пекин, където се очаква приключване на 10-годините преговори за газа, китайците публикуват доста критичен доклад за перспективите за износ на газ от Русия, съобщава Независимая газета. Особени успехи на азиатския пазар Москва няма. А износът на газ за Европа е много по-важен за Русия, отколкото за Европа, отбелязват в Китай.
Китайската страна много критично оценява перспективите за износ на газ от Русия както на Запад, така и на Изток. В статия във вестник „Женмин жибао” се казва, че енергийните позиции на Русия са на средно ниво. В статията въобще не се споменава за сигурно подписване на газов договор между Пекин и Москва. Неизвестни са и перспективите за износ на газ в Япония и Южна Корея.
„Макар Русия да има перспективни находища, тя нищо не може да направи с това, че газовите пазари в Източна Азия се контролират от други страни”, пише в статията.

Източник: Агенция "Фокус" 


Тагове: печат, Русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg