EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Актуализацията на бюджета не изменя данъчната политика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Актуализацията на бюджета не изменя данъчната политика

mail16:45 | 10.06.2010прегледи 839 коментарикоментари 0


Бюджет 2010 бе разработен при отчитане на предизвикателствата на световната икономика. Надявахме се на подобрение на бюджетната перспектива, но това не се случи, а обстановката в Гърция внася допълнителна несигурност. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при представянето на актуализирания бюджет на съвместно заседание на комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика, енергетика и туризъм в парламента, съобщи БТА.
Изготвените оценки очертават неизпълнение на бюджета от 2 млрд. лв., каза Дянков.
Той посочи, че е налице забавяне на вътрешното търсене, макар че се прогнозира един процент ръст на икономиката до края на годината. Забелязва се преструктуриране на икономиката, основана на износ, което води до спад на приходите от ДДС от внос, заяви министърът.
С настоящата актуализация на бюджета данъчната политика не се изменя, запазват се и осигурителните ставки. Най-голям процент от възникналите разходи са плащания на необезпечени договори, тези разходи възлизат на 660 млн. лв., посочи Дянков. Други
разходи са предназначени за финансиране на инфраструктурни обекти от национално значение - 180 млн. лв. За изплащане на субсидии на тютюнопроизводители ще бъдат предоставени 116 млн. лв. За социални плащания към МТСП се отпускат 142 млн. лв.
Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще получи от бюджета 45 млн. лв.
Предвидените разходи са обвързани със структурни реформи, каза Дянков. Нелихвените разходи на министерства и ведомства ще бъдат намалени с до 20 процента. Залага се дефицит на касова основа от 4,8 процента, а на начислена основа 3,8 процента, заяви още Дянков. 
Финансовият министър заяви още, че се работи с общините в посока на приемане на диференциран подход при съкращаването на държавния трансфер с 15 процента, така че най-уязвимите общини да бъдат защитени. Така той коментира изказване на изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова при дебатирането на проектозакона за актуализация на държавния бюджет в парламента.
Чавдарова призова към смекчен подход по отношение на трансферите към общините, защото заради кризата техните приходи вече са намалели с около 300 млн. лв. Общините вече са направили разчети и са ги представили на вицепремиера Дянков.
Според Мика Зайкова, финансов експерт от КТ "Подкрепа",  в България не трябва да има "свещени крави" и да се реже от едни разходи, а от други - не. Зайкова даде пример с МВР и бюджетите на Министерството на правосъдието и НС.
Само в последния месец 8 страни от ЕС са актуализирали бюджетите си, а от началото на годината - 13 държави, каза Дянков по време на дебата. Всички спестявания, които можем  да направим през тази година, ще ни помогнат и за следващата. В проектобюджета са предвидени над 1 млрд. лв. за ресурс за различни сектори и аз съм съгласен те да се дават само срещу  реформи, каза Дянков в отговор на реплика от страна на председателя на икономическата комисия към парламента Мартин Димитров. Ако не направим реформите тази година, от една страна ще ни е трудно през 2011 г., от друга - няма да можем да модернизираме икономиката си, посочи Дянков. Аз съм привърженик на идеята в бюджет 2011 да се задължим да имаме дефицит под 3 процента и да влезем в критериите за еврозоната, това е важно за всички българи, заяви той.
Според излязло днес проучване за актуализацията на бюджета 77 процента от анкетираните приветстват съкращенията на разходи в държавната администрация, а 75 процента пък смятат, че трябва да се инвестира в инфраструктурни проекти, посочи Дянков. Ръстът на българската икономика от 1 процент е заложен на повишаване на
 износа (вече седми месец той се повишава) и изпълнение на големи инфраструктурни проекти, информира още той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905