EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Актуализацията на Бюджет 2014

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Актуализацията на Бюджет 2014

mail12:10 | 29.09.2014прегледи 1329 коментарикоментари 0


Работодатели и експерти се противопоставиха на актуализацията на бюджета, предлагана от служебното правителство. Според тях предложението за дефицит от 4 на сто от БВП и за увеличаване на вътрешния дълг не е аргументирано, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" на БНР:

Не са убедителни мотивите за предлагането на такъв драстичен ръст в дефицита. А още по-малко отсъстват всякакви мотиви за този драстичен ръст на дълга. Всъщност се предлага да се увеличи държавният и държавно гарантиран дълг с 6 и половина милиарда – в това число 4 и половина нов дълг и 2 млрд. държавни гаранции – общо 6 и половина милиарда, от които милиард и половина да покрие нарасналия дефицит и пет милиарда са мотивирани с половин изречение в мотивите, което е крайно неубедително.

По отношение на мрачните прогнози за ръста на икономиката през следващите две години, Велев посочи: 1,5 е много добър ръст на брутния вътрешен продукт при случилото се през тази година, защото преди една година никой не е предполагал, че ще има такава криза в Украйна и поради сбърканата европейска политика и поради пригласянето на нашите лидери, начело с президента. Преди една година не сме знаели, че ще има покушение над Корпоративна търговска банка, където са от порядъка на 8-10% от финансите и бизнеса на страната. Не сме знаели, че ще има дефлация минус едно цяло и нагоре на средногодишна база при планирана инфлация от близо 2 процента. Т.е. тези 3% надолу също не сме ги знаели. И въпреки това нашата икономика, вижте колко е гъвкава и жизнена, ще направи 1,5% ръст. А нашите политици ще направят дефицит от близо 4 процента!

Проблемите в икономиката ни са големи, но няма да се решат с тази актуализация на бюджета, заяви за "Хоризонт" и директорът на Икономическия институт на БАН, Митко Димитров: Тия проблеми са предизвикани от това, че при управлението на икономиката, намесата на политиците в икономиката е неефективно, нецелесъобразно, не води до положителен резултат и като че ли предложението идва, за да продължаваме в същата посока, което не е приемливо. Предложението е да продължаваме да харчим, като вземаме кредити, натоварваме държавата и пак като че ли ефектът няма да бъде никакъв. Аз искам да има корекции и тези корекции да бъдат в тая насока. Заедно с това, за да вървят заедно решения, предложения за решаване на проблема със събирането на средствата и с реформата на секторите.


Кое налага актуализацията на държавния бюджет за 2014-а година коментира в предаването „12+3“ проф. Ганчо Ганчев – съветник на служебния премиер Георги Близнашки. Според него въпросът изкуствено се драматизира: На практика Бюджетът вече е актуализиран, в смисъл че не може да се изпълни приходната част – така както е планирана, в разходната също има корекции, което води до промени в дефицита, така че няма как да не се актуализира. /…/ Фактически имаме сериозни отклонения от параметрите, които са заложени в Закона за държавния бюджет. По повод предвиждането на средства за оздравяването на КТБ, а и на цялата банкова система проф. Ганчев заяви: Този въпрос ще бъде решен от следващия парламент. /…/ На този етап това е по-скоро жест на добра воля, някакъв стремеж да се покаже желание да бъде решен този въпрос, отколкото някакъв фактически ангажимент. /…/ Бъдещото правителство трябва да работи сериозно с БНБ за намиране на решение, което да не изисква използването на средства на данъкоплатеца. Според проф. Ганчев има неправилен разчет на риска при правенето на Бюджет 2014: Никой не е предвидил проблеми в банковия сектор и никой не е предвидил дефлация.

Времето е малко и това не е работа на този кабинет, но ако те подготвят нещо, което би направило следващото правителство, според мен трябва да се съсредоточат да предложат само промени на чл. 55, 66 и 67 от Закона за бюджета, които биха решили донякъде и проблемите, свързани с набавяне на необходимите емисии пари за попълване на фискалния резерв. Това каза за същото предаване  икономистът проф. Христина Вучева по повод актуализацията на бюджета, подготвяна от служебния кабинет. Според нея поддаването на натиска за увеличаване на разходи ще бъде лош сигнал за всички, които работят с бюджетни средства.

Следващото правителство е най-добре, ако преценят, че има такава потребност, тези 448 млн. да се насочат към конкретните министерства, които имат потребност и които защитят, че имат потребност от такива пари. Това е истинският бюджетен подход. Това е и изискването на новия Закон за публичните финанси, който се прилага за първи път т.г. Той предвижда на 30 септември правителството, което и да е то, да направи отчет по същите елементи, по които е приет Закона за бюджета за 2013 г., което не прави нито един министър на финансите след Муравей Радев.

Сметната палата е трябвало да се е произнесла до юни по такъв доклада за 2013 г., който вероятно също го няма, допълни Вучева: Тоест, ние не си спазваме законите в нито един аспект. Същото стана ясно и при обсъждането на проблема с КТБ още в периода юни – юли. Никой от участващите в дискусиите не беше прочел нито Закона за кредитните институции, нито Закона за несъстоятелност, нито Закона за гарантиране на влоговете. Крайно време е, ако искаме да имаме успех. Финансовата сфера е до голяма степен свързана с параметри, които са юридически. 4,5 млрд. лв. нов държавен дълг не го намирам за добро решение. Би трябвало единственото увеличение на дълга да прави следващото правителство, след като премисли каква част от този дълг е свързана с необходимост от попълване на фискалния резерв, допълни Вучева. Според нея приоритет трябва да бъде възстановяването на доверието в банковата система.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014