EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Азиатските компании в UK след Brexit

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Азиатските компании в UK след Brexit

mail16:12 | 29.06.2016прегледи 498 коментарикоментари 0


Великобритания вече не е толкова сигурно убежище за азиатските корпорации. Редица големи компании от Япония и Индия, които в миналото са били сигурни в отворения за чужди инвестиции, стабилен и предоставящ достъп до целия Европейски съюз пазар на Обединеното кралство, сега трябва да се борят със слабата валута, политическия хаос и вероятността от рецесия. Докато инвеститорите не получат яснота около бъдещите условия за търговия между Великобритания и Европейския съюз, то инвестициите в страната ще бъдат застрашени.

Ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз, то пазарът му става самостоятелен и съответно по-малко привлекателен за инвеститорите. А продължителното забавяне на икономическия растеж ще засегне дори и тези компании, които са инвестирали в относително стабилни активи като електроцентрали или телекомуникации. Включително и конгломерата на магната Ли Кашин - CK Hutchison, който генерира около една пета от приходите си от Обединеното кралство, китайската General Nuclear Power Corporation, която отговаря за строителството на АЕЦ - Hinkley Point, Индийския ИТ аутсорсинг Tata Consultancy Services, който печели близо 16% от приходите си в страната.

Референдумът изцяло замъгли позицията на Обединеното кралство като врата към Европейския съюз. Въпреки че в момента производителите на автомобили и черна металургия, които изнасят към континента, могат да се възползват от спада на стерлинга, то несигурността от потенциални вносни тарифи от ЕС компенсира тези ползи. Jaguar Land Rover, собственост на Tata Motors Индия, вече има планове да отвори завод в Словакия.

Най-важното за азиатските фирми след референдума е, че те се чувстват не толкова добре дошли на Острова. По-голяма част от избирателите в Съндърланд например са гласували за напускането на ЕС, въпреки че в града има голям завод на японския производител на автомобили Nissan./Финансов портал БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg