EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ „Козлодуй” - 1 млрд. киловатчаса повече

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ „Козлодуй” - 1 млрд. киловатчаса повече

mail17:50 | 20.12.2011прегледи 576 коментарикоментари 0


АЕЦ "Козлодуй" произведе рекордно количество електроенергия от създаването на 5-и и 6-и блокове. Малко след 14.00 часа днес (20 декември 2011 г.) беше надминато най-доброто постижение от 2008 г., когато за цялата година са произведени 15.765 млрд. киловатчаса. На рекорда присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, както и изпълнителните директори на "НЕК" ЕАД Михаил Андонов, на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД Иван Йотов и на "Мини Марица изток" ЕАД Евгени Стойков.
До края на годината се очаква да бъдат произведени над 500 киловатчаса електроенергия, което е близо 1 млрд. киловатчаса повече от произведеното през 2010 г. По цените от последно проведения търг за вътрешния пазар това означава 73 млн. лева допълнително, изчисли министър Трайков. Той онагледи количеството и със следния пример - с произведените над 16 млрд. kWh електроенергия, с енергоефективни крушки може да се освети цялата сухоземна територия на планетата, която е населена с хора, за няколко минути.
"За мен всички тези резултати означават, че тук се работи компетентно – и ръководството, и екипът на централата се справят отлично със задълженията си. От моя гледна точка те имат капацитета да се справят и със 7-и блок и това е посоката, в която работим", категоричен беше Трайков. Той подчерта, че АЕЦ "Козлодуй" продължава да бъде основен стълб на нашата енергетика и не случайно продължаването на ресурса на 5-и и 6-и блокове е един от най-важните приоритети. Работи се по увеличаване мощността на двата реактора с нови 100 MW до края на 2013 г. "Това са "най-ниско висящите плодове" – с най-малко средства получаваме най-много електрическа мощност", посочи Трайков. Това е част от "умните решения" в енергетиката. В нашия случай "умен подход" означава максимален ефект с минимални средства. Навсякъде, където можем да намерим такива възможности, ги използваме, допълни министърът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg