EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ "Белене" отново опция за Македония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Белене" отново опция за Македония

mail14:30 | 25.08.2009прегледи 875 коментарикоментари 0


Специално за БТА от Костадин Филипов, кор. на БНТ
Македония отново  обмисля да се включи в АЕЦ "Белене"  в България, след като  българските власти съобщиха, че ще продадат своя дял от 51 на сто поради недостиг на пари, пише днес македонският вестник с висок тираж "Дневник".Изданието се позовава на министъра на икономиката Фатмир Бесими, който заявил, че македонските власти ще анализират тази възможност.
Вестникът припомня, че миналата година правителството в Скопие отхвърли възможността да се включи в изграждането на "Белене", въпреки че българските власти му предложиха това. "Ще разгледаме тази опция, въпреки че вече се обмисля и изграждането на атомна централа в Македония", казал министър Бесими, цитиран
от "Дневник". Но според него, за това е нужно много време, а в момента трябва да се реши проблема с енергийната зависимост на страната. Проектът за македонска АЕЦ вече се подготвял, но щяло да бъде нужно много време, за да се реши дали в Македония има условия да се изгражда атомна централа или не.
"Дневник" преценява, че ако Македония реши да се включи в изграждането на АЕЦ "Белене", това ще й струва четири милиарда евро. Македонски експерти препоръчват да не се пропуска подобна възможност в момент, когато целият район се сблъсква с недостиг на енергия. Експертите са наясно, че такива проекти струват много пари, но че има възможности те да се осигурят.
Вестникът припомня, че в новата енергийна стратегия на Македония се предлага да бъде изградена атомна централа на платото Мариово. Министерството на икономиката вече започнало да анализира тази възможност, а чрез анкети се опитало да вземе и
мнението на гражданите дали Македония има нужда от своя АЕЦ.
Експертите обаче твърдят, че за такъв проект нито има условия в страната, нито пък  е финансово издържан. Част от енергийните експерти, според изданието, твърдят, че за АЕЦ в Македония няма достатъчно вода, която да охлажда реакторите, нито пък че тя може да се впише в цялата енергийна система.
"Дневник" отбелязва, че и трите   възможности - Македония да се включи в "Белене", да изгради своя централа или да се присъедини към албанско-хърватския проект за АЕЦ, който засега е само идея, все още се дискутира.
"Голяма грешка е, че Македония все още не отговаря на предложението да се включи във финансирането на изграждането на АЕЦ "Белене". Това в момента е най-добрата опция да решим проблема с недостига на електрическа енергия. От наша страна "Белене"  задължително трябва да бъде използвана", цитира "Дневник" Максим Гонев, електроинженер, експерт по енергийните въпроси.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg