EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ "Белене" трябва да се построи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Белене" трябва да се построи

mail09:15 | 30.12.2021прегледи 884 коментарикоментари 0


България трябва да изгради АЕЦ "Белене", защото зелената енергия не може да замести ядрената, която е най-мощният нисковъглероден източник на енергия. Това заяви за NOVA NEWS проф. д-р Янко Янев, изп. директор на Международната академия за ядрена енергетика.

"Трябва да се продължи ядреният проект на България - категоричен е Янев. - Можем да започнем да строим в "Белене" след определено време. Една година най-много. Тогава можем да започнем да строим, да наливаме бетон. В близките 6-7 години може да се появи първият блок на АЕЦ "Белене". За "Козлодуй" е много по-сложно."

Според Янев построяването на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" ще отнеме много повече време. Той допълни, че ако "Белене" е била построена по-рано, сега вече щеше да е на печалба. "Имам 10 анализа на проекта "Белене", не е нужен нов такъв на правителството, да прочетат, каквото е направено", посъветва той.

Проф. Янев бе категоричен, че така наречената зелена енергия не може да замести ядрената, която е най-мощния нисковъглероден източник на енергия, с което човечеството разполага в момента. За него "зелената енергия" е политически израз, който няма нищо общо с науката и технологиите.

Специалистът информира, че Германия е вложила 760 милиарда евро за промяна на енергийната система, които средства биха свършили много по-добра работа, вложени по друг начин. "Те тепърва ще разберат последствията от налагането на алтернативни източници на енергия, когато няма вятър и слънце, и от прокарването на "зелената политика", каза още той.

Относно високите цени на тока, проф. Янев заяви, че е несериозно тя да е 1000 лева в момента."Това не е производствена цена, а на прекупвачи, търговци и на борсата. Всичко това рефлектира върху крайния потребител", добави той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg