EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЕЦ "Белене"- само вариант

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Белене"- само вариант

mail12:10 | 21.03.2011прегледи 906 коментарикоментари 0


Ще строим АЕЦ "Белене" при две условия - 51% държавно участие и изцяло външно финансиране, заяви премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят представи категоричната си позиция по национална телевизия, обобщавайки експертните и политически дискусии по темата.

Има различни възможности за развитие на българската енергийна система и АЕЦ "Белене" е само един от вариантите, заяви в интервю за БТА енергийният експерт и председател на Български енергиен форум Иван Хиновски. България има много по-голям национален интерес да построи нова мощност в Маришкия басейн - ТЕЦ "Марица Изток 4", като се използват модерни безотпадни технологии. Според Хиновски това ще даде работни места на миньори, на български строителни компании. Огромен е и хидротехническия потенциал на река Дунав, който страни като Австрия и Чехия използват. ВЕЦ с два блока от по 300 мегавата на Дунав ще решат за България доста въпроси от гледна точка на производство на чиста енергия и спестяване на средства от продажбата на емисии парникови газове, заяви Хиновски.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е на мнение, че основният път, по който трябва да се развива българската енергийна система, е към повишаване на ефективността и намаляване на енергийното потребление. Трайков коментира, че българската страна ще изпълни по проекта АЕЦ "Белене" договореностите си с руската страна, които са безусловни, но че има и вариант за изграждане на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" с поръчаното вече оборудване за АЕЦ "Белене".

Моментът за вземане на кардинални решения за АЕЦ "Белене" не е настъпил, заяви пред БТА председателят на Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/ Сергей Цочев. Той коментира, че АЯР се нуждае от още време за разглеждане на техническия проект на АЕЦ "Белене", но отказа да се ангажира с конкретен срок. Възможно е да бъдат поискани и допълнителни изисквания за сигурност. Одобрението на техническия проект и издаването на разрешително за строителство не са обвързани с преговорите между българското и руското правителство. Според Иван Хиновски обаче липсата на одобрен проект е коз в ръцете на българската страна за мотивиран отказ да подписва нови анекси по договора с "Росатом".

Според анализ, изготвен от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/, до 2015 г. се планира да бъдат изведени от експлоатация 2 175 мегавата мощности, а да се включат в експлоатация едва 1 104 мегавата нови генериращи мощности и това може да доведе до недостиг на електроенергия при върховите натоварвания през зимата. Предвижда се излизане от експлоатация на мощностите - ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" , ТЕЦ "Русе", блок 4. В същото време през 2011 г. трябва да заработят двата блока на ТЕЦ "AES Гълъбово" (670 мегавата). Предвижда се и включването в системата на ВЕЦ "Цанков камък" (80 мегавата), газовата централа в Хасково, ТЕЦ "Свилоза". Разчетите на НЕК показват обаче, че електроенергията от АЕЦ "Белене" няма да е необходима за вътрешния пазар. Научното звено на НЕК е направило разчети за развитието на потреблението на енергия през следващите години в два варианта. При единия вариант икономиката на страната ни се развива без енергийното производство да расте, защото се въвеждат нови, по-модерни технологии. В такъв случай няма да има нужда от нови мощности, отчитат експертите на НЕК. В другия вариант експертите са приели, че новите енергоспестяващи технологии няма да могат да се внедрят толкова бързо и потреблението на енергия ще расте средно с по 1,4% годишно. При тези изчисления до 2020 г. България ще потребява около 40 млрд. киловатчаса електроенергия годишно. Ако бъде построена АЕЦ "Белене" от нея и останалите, предвидени да бъдат в експлоатация мощности (конвенционални и от ВЕИ), през 2020 г. България ще произвежда 50-52 млрд. киловатчаса енергия годишно, тоест ще има свободен капацитет от електроенергия в размер на около 10-12 млрд. киловатчаса, сочат изчисленията на НЕК. От НЕК отчитат, че до 2020 г. ще да бъдат построени и 1700 мегавата вятърни мощности, 300 мегавата фотоволтаици и 100 мегавата мощности от ТЕЦ на биомаса.

Според енергийния и финансов анализатор проф. Атанас Тасев проектът АЕЦ "Белене" не е необходим от гледна точка на енергийните баланси на страната ни, а с оглед на формирането на цената на електроенергията у нас в бъдеще. Съгласно поетите от страната ни ангажименти през 2020 г. България трябва да има 16% енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в общото енергийно потребление. Проф. Тасев отбеляза, че от няколко години, за да се стимулира изграждането и за да се покрият разходите по присъединяване на мощности от ВЕИ в цената на електроенергията у нас има добавка "зелена енергия". В момента тя все още не е толкова голяма- малко над 3 лв. на мегаватчас. По изчисления на Тасев, ако АЕЦ "Белене" бъде построена, надбавката "зелена енергия" в цената на всеки мегаватчас ще бъде по-малка, защото България ще увеличи износа си на електроенергия. Според него същото благоприятно влияние ще има АЕЦ "Белене" и по отношение на търговията с емисии парникови газове, тъй като ядрените мощности са чисто производство, което не отделя вредни емисии. По система от допускания експертът Тасев изчислява, че кумулативният ефект за страната ни при наличието на АЕЦ "Белене" енергия ще бъде 1 411 338 989 лв. годишно по-малко средства за зелена енергия и квоти парникови газове.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg