EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

АЕЦ "Белене" - по-скъпа от държавните енергийни компаии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Белене" - по-скъпа от държавните енергийни компаии

mail12:00 | 14.04.2010прегледи 962 коментарикоментари 0


Използването на възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ и изпълнението на финансово жизнеспособни проекти, съобразени със спецификата на местното и регионалното икономическо развитие, ще доведе до икономически растеж и разкриване на нови работни места. Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова при откриването на Шестия международен конгрес "Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници" за Югоизточна Европа, предава БТА.
ВЕИ са местен ресурс, чието използване допринася за намаляване на енергийната зависимост, посочи Христова. Според нея развитието на ВЕИ има и социален аспект.
По отношение на придобилата голяма популярност през последните дни тема за  активите на енергийните компании,  Мая Христова коментира, че активите на всички държавни енергийни компании са на по-малка стойност от стойността, на която се изчислява АЕЦ "Белене". Тя коментира още, че идеята при създаването на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ е била активите, които се генерират в него, да могат да обезпечат строежа на АЕЦ "Белене", но това вече не е осъществимо. До момента БЕХ само по документи е поемал задължения към големите енергийни проекти като "Набуко", "Южен поток", "АЕЦ Белене", а финансови плащания по тях не е имало, посочи още Христова. Христова заяви още, че обединяването на електроенергийните държавни компании по друг принцип ще постигне именно това обезпечаване на големите енергийни проекти.
По отношение на дълговете на НЕК Христова коментира, че причината за тях не е, че НЕК е купувала по-скъп ток, а проблемът е в начина, по който е формирана цената. Регулаторната рамка не е била променяна с години, каза заместник-министърът.
Някои от ценовите компоненти, които са признавани в цените на електроразпределителните дружества, не са били съобразявани в ценовата рамка на НЕК, добави тя. Когато са се приватизирали ЕРП през 2004 г., България не е била членка на ЕС, от 1 юли 2007 г. имаме отворен пазар и директиви за изпълнение, а това не е отразено в регулаторната рамка, поясни Христова. Всичко това ще бъде обект на сериозна работа от страна на ДКЕВР и тя вече е започнала, добави тя.
Христова заяви, че в НЕК няма завишени разходи, а не добре преценени инвестиции. Когато една компания развива инвестиционна политика, това трябва да бъде съобразено с доходността на компанията и с възможностите за привличане на външен капитал, ако то не е добре направено, се случва това, което сега се случва в НЕК, коментира Христова.
След разформироването на БЕХ дългът на "Топлофикация София" може да бъде капитализиран или отсрочен и разсрочен, посочи Мая Христова. Друг вариант е да бъде прехвърлен на Столичната община заедно със собствеността върху топлофикацията. Заместник министърът посочи, че няма опасност от декапитализация на НЕК и
на "Булгаргаз".
Мая Христова отказа коментар по повод на проверките на ДАНС в клиентските центрове на EVN и съобщи, че в НЕК не е имало подобна акция.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg