EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Аерофлот купи компания за една рубла

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Аерофлот купи компания за една рубла

mail17:50 | 14.09.2015прегледи 1512 коментарикоментари 0


Бившият съветски въздушен монополист Аерофлот, в който 51% от акциите се държат от руската държава, обяви, че купува 75% плюс една акции в авикомпанията Трансаеро за символичната цена от една рубла, съобщиха руските медии. Аерофлот обяви, че така се подчинява на нареждане на руското правителство, за да се излезе от изключително затрудненото финансово положение, в което се намира Трансаеро.
Това е несъмнено най-важното и най-значимо решение, взето в последните години, заяви президентът на административния съвет на Аерофлот Кирил Андросов. Според него това ще помогне на Аерофлот да постигне целта си да транспортира 70 милиона пътници на година до 2025 г.
Решението ще позволи на Аерофлот да засили доминиращата си роля в руското небе, притежавайки дял от пазара, надвишаващ 50% срещу настоящите 37% и флотилия от 300 самолета. Това е повече от флотилиите на Бритиш еъруейз и АлИталия, взети заедно.
Създадената през 1991 г., Трансаеро е втората авиокомпания в Русия и първата частна в страната. Но откакто започна спадът на курса на рублата компанията е натрупала тежки дългове и има трудности да финансира техническата поддръжка на самолетите. Компанията не може да покрие и стари кредити, припомни Франс Прес.
Цените на самолетните билети скочиха за руснаците. Тяхната покупателна способност намаля и това също навреди на Трансаеро, която предлагаше полети до ваканционни дестинации, от Азия до Карибите. Тя трябваше да разпродава билетите си на ниски цени, за да напълни самолетите си.
В края на 2014 г. държавата отпусна финансова помощ на компанията, но накрая правителството реши да я спаси от фалит, като накара Аерофлот да я купи, обобщават анализатори от руската банка Газпромбанк.
Аерофлот също е на червено и дългът й също расте. След като модернизира флотилията си и подобри имиджа си в последните години сега със сделката тя ще трябва да приеме стотина стари самолети Боинг, предназначени за далечни разстояния.Сигурен съм, че никой в Аерофлот не е доволен от тази покупка, написа в блога си руският опозиционер Алексей Навални. Създава се супермонопол и всички ще страдат, на първо място потребителите, добави той. Резките промени на цените на суровините затрудняват германските производители на шоколадови изделия в усилията им да поддържат ниски цените на продуктите си, отбелязва ДПА. Сложно е да се предвиди цената на съставките като какаото, лешници и бадеми, а 2015 година се оказва изключително труда за шоколадовите компании.

 източник:TheExpert

 

 

 


Тагове: Аерофлот, рубла
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg