EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Администрираните приходи от ДДС в митниците - законосъобразни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Администрираните приходи от ДДС в митниците - законосъобразни

mail14:30 | 05.02.2010прегледи 1789 коментарикоментари 0


Сметната палата извърши одит на администриране на приходите от ДДС и акцизи в Агенция "Митници" за периода от началото на 2007 г. до края на 2008 г., съобщиха от палатата.
Целта на одита е да даде оценка на спазването на разпоредбите на Закона за ДДС, Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за митниците и Закона за статистика на вътреошнообщностната търговия със стоки във връзка с администрирането на приходите от ДДС и акцизи, на процедурите, свързани с планирането, събирането и отчитането на приходите в републиканския бюджет от ДДС при внос и от акцизи.
Сметната палата е проверила и извършвания оперативен и последващ контрол, информационното осигуряване на процесите и на взаимодействието и обмена на информация с други институции.
В обхвата на одита не са включени дейностите по администриране на приходи от ДДС при внос и от акцизи в териториалните звена на агенцията - регионалните митнически
дирекции, териториалните митнически управления, митническите пунктове и бюра.
Общата оценка от извършения одит е, че през одитирания период дейностите, свързани с администрирането на приходите от ДДС при внос и от акцизи в Агенция "Митници" са осъществявани законосъобразно. Събраните и отчетени приходи от ДДС при внос и от акцизи превишават утвърдените със законите за държавния бюджет на България за 2007 г. и за 2008 г. съответно с 0.33 и 1.07 на сто за ДДС при внос и 4.50 и 6.69 на сто за акцизите.
Установените случаи на липса, неактуализиране и неспазване на утвърдени вътрешни правила и процедури са рискови фактори за законосъобразното осъществяване на дейността, пише в съобщението. Те са в резултат и на липсата на утвърден ред за
извършване на преглед и актуализация на вътрешните актове, добавят от палатата.
Анализът на създадената организация по отчитането на приходите за републиканския бюджет показа, че не е актуализиран редът за събиране и обработване на информацията относно взетите под отчет и събраните приходи от ДДС при внос и от акцизи. Не са
 утвърдени подробни процедури, регламентиращи осъществяването на оперативен контрол за коректност на данните от втори служител и за "равнение" на данните от различни източници, което поражда риск за непрекъснатото осигуряване на дейността при отсъствие на отговорните служители.
Събраните и отчетени приходи от ДДС при внос през 2008 г. са нараснали спрямо 2007 г. с 14.84 на сто, при намаляване на броя на обработените митнически декларации със 7.36 на сто.
Събраните и отчетени приходи от акцизи през 2008 г. спрямо 2007 г. са нараснали с 22.21 на сто. Нараснал е и размерът на възстановения акциз за 2008 г. спрямо 2007 г. - с 12.1 на сто, отчитат от палатата.
Докладът от одита на Сметната палата е публикуван на адрес www.bulnao.government.bg.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg