EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Администрация, бизнес, граждани и корупция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Администрация, бизнес, граждани и корупция

mail09:40 | 22.02.2011прегледи 656 коментарикоментари 0


Около 10 % от тези, които са общували с администрацията в последната една година честно признават, че са дали подкуп в последните 3 месеца, като този процент е най-висок при хората, живеещи в София -34.8 %. Това сочат данните от последната система за мониторинг на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията, съобщава БГНЕС. Макар принципната допустимост на корупцията сред бизнеса да продължава да спада, податливостта към корупция и нейната практическа ефикасност се увеличават, констатират в доклада си ЦИД. Тя все още остава на равнища под тези от преди присъединяването на страната към ЕС, но пречупването на тенденцията на спад през 2010 е тревожно. Кризата направи бизнеса по-зависим от държавната администрация през 2010 г. и по-податлив на корупционен натиск, което вероятно е един от факторите за увеличаване на административната корупция сред бизнеса. 16 % от представителите на бизнеса, които са контактували с администрацията през 2010 година признават, че са участвали в корупционни действия през последните три месеца. Равнището на корупционния натиск при бизнеса към края на 2010 година е най-високо за периода 2007-2010 година, а равнището на корупционните сделки е на нивото от 2004 година. Общо около 48 % гражданите признават, че са контактували с администрацията през последната една година. Около 10 % от тези, които са общували с администрацията честно отговарят, че са дали подкуп в последните 3 месеца, като този процент е най-висок при хората, живеещи в София -34. 8 %. Общо 27 % от тези хора съобщават, че им е оказан корупционен натиск от страна на администрацията през последната една година, като този процент само за София е близо 44 %. 40.8 % от гражданите, които са общували с администрацията през последната година признават, че са участвали в корупция при оказан натиск. 74 % от всички анкетирани заявяват, че не дават и не приемат подкупи, а само 6 % си признават, че дават или получават подкупи. 8.5 % от хората в София са откровени, че получават или дават подкуп, като едва 4.3 % от гражданите живеещи в големите градове признават същото. В изследването са участвали 400 фирми и 1004 души над 18 години.
От ЦИД смятат, че основно предизвикателство пред антикорупционната политика на България през 2011 г. остава практическата безнаказаност на корупцията по най- високите етажи на властта. Оневиняването на лидера на парламентарно представена политическа партия по скандален казус за конфликт на интереси, както и до голяма степен провалът на държавното обвинение по делото срещу "Октопода" са емблематични за тази безнаказаност. Наличието (или декларирането) на политическа воля за ограничаване на корупцията не е достатъчно, без изграждане на работещи механизми за прилагане на обявените мерки, категорични са от ЦИД. Разследванията остават ограничени, а засилените мерки за контрол засягат предимно населението и малкия и среден бизнес. Липсват системни усилия за разслeдване на бизнес корупцията на "белите якички",свързана с политическите мрежи за влияние. В делата за организирани престъпни групи и конфликти на интереси на политическо равнище не се разследват значително по-трудните за доказване корупционни престъпления.
За 13-а година Центърът за изследване на демокрацията представя резултатите от системата за мониторинг на корупцията. Тя отразява както реалното състояние и развитие на корупцията в страната, така и нагласите и субективните усещания на населението и бизнеса за нея.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg