EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Адекватни ли са данъците за дигиталния сектор?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Адекватни ли са данъците за дигиталния сектор?

mail12:02 | 07.06.2018прегледи 2067 коментарикоментари 0


Специалната комисия за финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци следва по стъпките на предишните комисии за данъчните постановления и комисията за разследване на скандала с Досиетата от Панама. Разговар с Петър Йежек (АЛДЕ, Чехия) за задачите пред новата комисия.

Вие бяхте докладчик в комисията за Досиетата от Панама, която се занимаваше с борбата срещу прането на пари и данъчните измами. След като тази комисия приключи мандата си, какво още предстои да бъде направено от ЕС?

Процесът продължава. Предишната комисия направи препоръки и тази комисия сега ще трябва да види как тези препоръки се вземат предвид и прилагат.

Ние също така ще обсъдим облагането на дигиталната икономика, защото тя не се облага така, както трябва. Данъчните ставки за компаниите в сектора са малка част от това, което нормалните компании плащат. Някои американски дигитални компании генерират повече от половината от приходите си извън САЩ, но са почти изцяло облагани там.

В последните години информацията за данъчни измами и финансови престъпления бе изнасяна от вътрешни хора и разследващи журналисти. Какво може да направи ЕС, за да ги защити?

Ние не сме достигнали до официално решение, но Комисията публикува наскоро предложение за защита на хората, изнасящи информация. Има различни мерки, които трябва да се обмислят, като финансови компенсации и правни гаранции, ако например тези хора си загубят работата вследствие на разкритията. Нужно е да изследваме още въпроса, защото положението е различно в отделните страни в ЕС.

Как трябва да подобрим доверието на хората в нашите финансови и данъчни системи?

В някои страни от ЕС избягването на данъци е сериозна тема за гражданите, макар че това не е така в моята страна, Чехия. Ако хората имат усещането, че те са третирани несправедливо и че някои компании и отделни лица могат да избегнат плащането на данъци, това подкопава доверието във финансовата система и в управлението като цяло. От друга страна, ако оправим нещата с облагането, ако го направим по-справедливо, това ще помогне да преодолеем пропастта с хората, които се чувстват забравени заради глобализацията.

Някои примери с мултинационалните компании са стряскащи. Те не би трябвало да могат да продават своята продукция, независимо дали става въпрос за коли или за данни, в една страна от ЕС, а да бъдат облагани в друга страна от ЕС или извън ЕС. Това не е честно и няма логика, но глобализацията и новите технологии го позволяват. Това трябва да се оправи.

Има законодателни предложения, които са представени на държавите членки в Съвета. Сега те трябва да решат дали да подкрепят единна консолидирана основа за корпоративен данък. Все още има страни, които печелят от странни данъчни схеми и те са склонни да блокират предложения, но се надявам, че рано или късно натискът от другите страни членки, от Парламента и особено от гражданите ще направи възможно приемането на нови правила.

Източник: Европейски парламент


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg