EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Адвокатите на прехода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Адвокатите на прехода

mail18:20 | 14.10.2011прегледи 29450 коментарикоментари 0


  

 

Данаил Алеков

Според данни на Висшия адвокатски съвет и правния портал lex.bg, адвокатите у нас са 13 444, но най-известните от тях представляват сравнително малка част от общия им брой. Изграждането на добра репутация е плод на дългогодишен труд, свързан с познаване на законите до най-малки подробности. Веднъж доказал се, един адвокат спира да търси клиенти, защото те сами го намират. Много от най-добрите адвокати в България са стартирали в началото на 90-те години. Тогава създадените кантори, днес се ползват с висока репутация. Най-шумни и следени с медиен интерес безспорно са наказателните дела, но това далеч не означава, че адвокатите по тези дела са най-печеливши. Едно спечелено дело за милиони в корпоративното и търговско право например, може да подсигури финансово адвоката на ищеца за няколко години напред.
Висшият адвокатски съвет е издал Наредба №1 / 09.07.2004г. (Обн. 09.01.2009г.), където са разпоредени минималните адвокатски хонорари. По-влиятелните юристи обаче се таксуват далеч над тези суми, в зависимост от делото. Трудно е да се каже кои са най-високо платените адвокати, защото доходите не се публикуват свободно. Кои са най-влиятелните адвокати обаче? На този въпрос изглежда е по-лесно да се отговори. На базата на свои проучвания и разговори с представители на юридическата общност в страната ЕconomyNews.bg представя 18 адвокати от различни сфери на правото. Техните знакови дела, клиентите им, издадените трудове, както и ролята на канторите им ги поставят в топ редиците на адвокатурата в страната. Фактите говорят много, коментарите в повечето случаи са излишни.

Иван Тодоров Тодоров, 53г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Георгиев Тодоров и Ко”
Доцент и доктор на науките. Автор е на книгите „Индивидуалният административен акт по АПК”, „Административнопроцесуален кодекс. Коментар”, „Взаимодействие между европейското и българско административно право”, „Съотношения на европейското административно право с българското административно право”. Бил е неколкократно докладчик на програмата на ООН за административна модернизация на страните в Централна и Източна Европа. Собственик на „Сиела”.
Едно от най-известните му дела е „Зееви срещу Българската държава”, когато държавата е осъдена да плати $10 млн. Водил е дела на Балканбанк, Мултигруп и др.

Валери Борисов Борисов, 59г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Борисов и Черпоков”.
Бивш главен юридически съветник на Министерството на икономиката и планирането; през 1989 г. участва в изготвянето на Указ 56 и е един от 29-те български икономисти, участвали в изготвянето на Национална стратегия Ран-Ът (Rahn-Utt) . Още през 1990 г. основава частна юридическа фирма.
Водил е дела на Фуат Гювен, Мария Мургина и др.

Тодор Костадинов Батков, 52г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник на Адвокатска кантора „Батков, Стоев, Ботев и Ко”
Преди да започне адвокатската си кариера, е съветник в Министерския съвет, където помага в правния отдел. През 1991г. основава адвокатска кантора „Батков, Стоев, Ботев и Ко”. По-късно става главен юрист на „МобилТел”. Собственик на ПФК „Левски” и „Стандарт Нюз”. Обявен за „Данъкоплатец №1” през 2005г. Носител на Орден „Стара планина” – първа степен през 2008 г.
Води делото на Майкъл Чорни срещу Олег Дерипаска за измама с акции в размер $3-5 млрд.

Венцислав Симеонов Стоев, 51г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник на Адвокатска кантора „Батков, Стоев, Ботев и Ко”.
Член на Международния адвокатски съюз още от 1992г. Бивш мажоритарен собственик на БКС „Средец”. Акционер в „Софарма”, като според класация на в. "Пари" за най-богатите хора в България през 2008г., капиталът му се равнява на 139.2 млн. лв, което го нарежда на 27-мо място. Състудент на шефа на САС ген. Веселин Пенгезов.
Води делото на „Астра Зенека” срещу „Търговска лига”, водеща компания в дистрибуцията на лекарства.

Стоян Митев Кръстев, 55г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Тони Кръстев”
Той е собственик на фирмата за правно обслужване „Юрекс Консулт”. Бивш член на Надзорния съвет на ОББ и на УС на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП). Член на Надзорния съвет на „Петрол” АД. Бил е юридически съветник на „Нафтекс”, „Биохим”, „Еврофинанс”, процесуален представител на „Булбанк”. Адвокат от защитата на Милен Велчев през 2003 г., когато Муравей Радев предяви 2 иска за клевета срещу Велчев.
Заедно с Георги Гатев, Кръстев успява да освободи от затвора след двугодишен престой Димитър Димитров – Митьо Шашмата, обвинен за източването на $6 млн. от ЦКБ. Оттогава не поема наказателни дела. Съпругата му – Анжела Филипова Кръстева, също е адвокат и управляващ съдружник в адвокатското дружество на Кръстев, както и управител на асоциацията „Семейство”

Тодор Димитров Табаков, 55г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Табаков, Табакова и съдружници”
Известният данъчен адвокат е магистър по право, хоноруван асистент в Софийския университет и бивш съдия в САС и СРС. Подобно на Валери Борисов, също е работил в Министерството на икономиката и планирането. Член на Надзорния съвет на ЗПАД „Булстрад”. Със съпругата му Милена, са собственици на „Интерлекс Консулт” ООД, като фирмата е лидер в областта на интелектуалната собственост и международното данъчно право. Имат и сериозни позиции в корпоративното и търговско право, както и в областта на чуждестранните инвестиции. Юридически съветник на Валентин Захариев /първият приватизатор на „Кремиковци”/, представлява Христо Стоичков на делото за неплатените данъци на футболиста.

Милена Любенова Георгиева – Табакова, 54г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Табаков, Табакова и съдружници”
Съпругата на Тодор Табаков е работила като началник на кабинета на Надежда Михайлова в МВнР. Председател е на Асоциацията на представителите по индустриална собственост. Води делото на Canon срещу „Ай Пи Ен България” за паралелен внос на тонер касети, прецедент в съдебната система на България.

Владимир Пенков Пенков, 59г., Адвокатска колегия Плевен
Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори”
Според световния портал на адвокатските кантори Chambers Global, Пенков е смятан за един от най-видните адвокати в страната. Още през 1990г., заедно с Иван Марков, основават „Лега ИнтерКонсулт”. От 1993г. е член на Управителния съвет на Българска търговско-промишлена палата, в момента е част и от Надзорния съвет на БТК. Води успешно защитата на „Загорка” АД от заведени искове за дискриминация.

Иван Любомиров Марков, 55г., Адвокатска колегия Плевен
Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори”
Иван Марков е специалист в областта на търговското право. Подобно на много свои колеги, преди да стане адвокат е бил съдия, в СГС и СРС през далечната 1983г. Година по-късно постъпва в правния отдел на Министерството на външната търговия, а след 1991г. се отдава изцяло на адвокатското си начинание. Също влиза в борда на БТК, след като компанията е продадена на AIG. Интересно е да се отбележи, че съветник на „Лега ИнтерКонсулт” е бил бившия вътрешен министър Георги Петканов.

Христо Иванов Антов, 56г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Антов и партньори”
Специалист по морско право, транспорт и околна среда, Христо Антов основава „Легаком” още през 1990г., обединявайки 13 адвокати от различни области. Преди това е бил арбитър във Върховния държавен арбитраж и юридически консултант в БУЛФРАХТ. Клиенти на „Легаком” са „Солвей Соди”, „Юнион Миниер” и много други, а кантората е консултант и по приватизационни сделки. Антов води делото на украинската държавна фирма „Черазморпуть” за достъпа й до дълбачката „Прорвин” в български териториални води.

Константин Начов Симеонов, 65г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник на Адвокатска кантора „Симеонов и Дерменджиев”
Кантората на Симеонов е основана през 1991г. и е една от първите юридически фирми в областта на търговското право. Юристите от кантората са консултанти на държавни компании като НЕК, АЕЦ „Козлодуй” и др. Сред най-видните клиенти на Симеонов е бившия вътрешен министър Румен Петков, оправдан за издаване на държавна тайна. Често го бъркат със съименника му – Константин Начев Симеонов, 53г., бивш следовател в отдел „Наркотици” и специалист по наказателни дела.

Ивайло Иванов Дерменджиев, 48г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник на Адвокатска кантора „Симеонов и Дерменджиев”
Ивайло Дерменджиев е завършил право в Кеймбридж и е действащ адвокат от 1990г. Председател е на Асоциацията на пилотите и собствениците на самолети в България (АОПА). Самият той има лиценз за самолет и често пилотира самолета си заради бизнес дела. Почетен консул на Кения. Дерменджиев е първият и единствен до момента български адвокат в Спортния арбитражен съд в Лозана, а спортното министерство го наема да защитава уличените в допинг Гълъбин Боевски, Георги Марков, Златан Ванев и Симона Пейчева. Води успешно защитата на ЦСКА в Лозана, след като Пламен Марков се опита да осъди футболния клуб.

Даниела Стефанова Доковска, 59г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник в Адвокатското дружество „Доковска, Атанасов и съдружници”
Даниела Доковска е сред адвокатите, които попадат в полезрението на министри и депутати, но след като слязат от власт. Въпреки че мечтае да стане цигуларка, записва право в Софийския университет. Впоследствие се превръща в един от най-добрите наказателни адвокати в страната, а през 2008г. става първата жена, оглавила Висшия адвокатски съвет. Удостоена е с приза „Човек на годината” за 2010г. В класацията „100-те най-влиятелни жени в България” заема 7-мо място. Доковска е единственият адвокат, успешно защитавала държавен глава в съда – Тодор Живков, осъден през 1992г. за ......раздаване на жилища. Освен него, е водила дела на Атанас Атанасов, Стефан Софиянски, Жан Виденов и много други.

Ина Николаева Лулчева, 51г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Доковска, Атанасов и съдружници”.
Ина Лулчева е в Софийската адвокатска колегия от 1983г. и е респектираща личност в областта на наказателното право. Услугите й са ползвали широк кръг от хора от обществения живот – от политици и топченгета до бизнесмени и личности от „подземния” свят. Член на контролния съвет на „Несебър яхт клуб”. Води делото „Борилски”, оправдава вдовицата на Константин Димитров – Самоковеца – Ангелина Димитрова, защитава ексшефът на „Софийски имоти” Тошко Добрев, както и дъщерята на земеделския зам.-министър Димитър Пейчев - Кристина. Бившият зам.-директорът на ГДБОП Иван Иванов, Стефан Софиянски, Христо Ковачки, Тодор Славков, Иван Славков, Евелин Банев – Брендо, Жоро Илиев, Николай Цветин, Красимир и Николай Маринови, Венцислав Йосифов са само част от имената на клиентите й. Най-известното спечелено дело на Лулчева обаче остава т. нар. „Андрей Луканов срещу България” в Страсбург – първото спечелено дело от български гражданин (в конкретния случай – посмъртно) срещу държавата.

Васил Тончев Василев, 53г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Доковска, Атанасов и съдружници”.
Васил Т. Василев е работил като журналист и е бил ръководител на Пета районна прокуратура – София. Завършва право в Софийския университет, през 1997г. е вписан като адвокат и се специализира в областта на наказателното право. Василев е автор на книги, публицистични и научни статии. Представлява роднините в делото за убийството на Ангел Димитров – Чората. Негови клиенти са Сергей Станишев, Николай Цонев, Алексей Петров и бившия главен секретар на МВР ген. Илия Илиев.

Борислав Цветков Боянов, 51г., Адвокатска колегия София
Управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Борислав Боянов и Ко”.
Адвокатите от дружеството на Борислав Боянов са специалисти в областта на търговското право. Самият Боянов е член на Софийската адвокатска колегия от 1984г., а правното си образование получава в Софийския университет и след това – в Академията за американско и международно право (Далас, САЩ). Почетен консул на Република Малта в София от 2000г., председател на Фондацията за правно развитие и на Балканския правен форум. За 2010г. според Годишния финансов отчет на Адвокатско дружество „Борислав Боянов и Ко” (публикуван в lex.bg), общите приходи от дейността на дружеството възлизат на 9.837 млн. лв. Боянов е адвокат, който рядко може да бъде видян в съда, но кантората му е се ползва с изключителен авторитет. Едно от първите му дела е през далечната 1987г., когато с неговия колега Николай Свинаров, водят защитата на Ахмед Доган по обвинение за нелегална политическа дейност.

Марин Филипов Марковски, 62г., Адвокатска колегия Видин
В практиката на потомствения адвокат Марин Марковски има над 250 тежки наказателни дела, много от които придобиват изключителен обществен отзвук. Несъмнено едно от тях е делото „Луканов”. Марковски защитава заподозрения Александър Русов, впоследствие оневинен за убийството на Андрей Луканов. Представлява и Мартин Христов – Шилото, който за малко не убива актьора Асен Кисимов, смекчава присъдата на двойния убиец в Свищов през 1992г. Юлиян Мачанов, а сега е поел и делото „Белнейски”, защитава и сливенския похитител Стефан Петров. Негов клиент за известно време е и Валентин Димитров – Топлото. Синът му – Димитър Марковски, също е адвокат.

Илиан Милков Василев, 51г., Адвокатска колегия София
Адвокатът Илиан Василев е един от най-коментираните сред колегите си. Преди да се захване с адвокатската професия, Василев трупа опит като прокурор и съдия. Последното му дело като съдия е срещу Иво Карамански през 1996г., когато произнася оправдателната присъда за побой и грабеж в игрална зала. От тогава започва да се изявява на адвокатското поприще. Защитава българските медици в Либия, както и някои от най-известните личности на „подземния” свят. Сред клиентите са му Поли Пантев, Николай Методиев – Пилето, Кирил Кирилов – Японеца, Валтер Папазки, Димитър Желязков – Митьо Очите, Христофорос Аманатидис – Таки, а доскоро бе адвокат на делото „Килърите”. Заради адвокатски умения, освен хонорара си, получи като подарък и златната гривна на Митьо Очите. Като главен секретар на МВР Бойко Борисов разказва виц за Василев. "Бин Ладен се обадил на президента Буш и казал, че ще се предаде само ако му бъдат изпълнени две условия. Първо - Илиан Василев да му е адвокат, и второ - да го съди Софийският градски съд." А Василев отговаря, типично в негов стил: "Ако ген. Борисов събира доказателствата, на Бин Ладен няма да му трябва адвокат."

 снимка:Висш адвокатски съвет


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg