EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Агенция „Нефт и нефтопродукти” вместо Държавен резерв

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Агенция „Нефт и нефтопродукти” вместо Държавен резерв

mail18:10 | 09.11.2011прегледи 687 коментарикоментари 0


Правителството одобри проект на Закон за изменение на Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти. С него се предлага цялостна промяна в политиката на държавата, свързана с поддържането на централизирана система на държавен резерв и военновременни запаси, съобщиха от правителствената пресслужба.
Предлага се отмяна на Закона за държавните резерви и военновременни запаси и закриване на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”. Функциите по съхранение и управление на кризисните и военновременни запаси се поемат от ресорните министерства. С наредби на Министерския съвет ще се определят видът и количеството на необходимите кризисни и военновременни запаси, като ще се премахнат номенклатурните списъци.
Задълженията по Директива 2006/67/ЕО предвиждат да се поддържат минимални запаси от суров петрол и/или петролни продукти. Анализът на кризата с горива, възникнала във връзка с отнемане на лиценза за данъчен склад на складодържателя „Лукойл Нефтохим – Бургас” АД показа, че е необходимо да се оптимизира дейността по поддържането на запаси от петролни продукти, като това се извършва от отделен специализиран орган. Това ще бъде Изпълнителна агенция „Задължителни запаси от нефт и нефтопродукти”, която ще бъде създадена към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Предвижда се общата численост на персонала на агенцията да не надвишава 39 щатни бройки.
С приемането на законопроекта се очаква да бъде постигната по-висока степен на обезпеченост със стратегически стоки и материали при кризисни ситуации, при положение на война, военно или извънредно положение, повишаване на ефективността на процеса по съхраняване и опазване на държавните резерви, осъществяване на по-добър държавен надзор и по-добро управление на държавния финансов ресурс. Законопроектът беше приет на вносител.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg