EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Агенция поема инфраструктурата на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Агенция поема инфраструктурата на България

mail17:40 | 18.05.2011прегледи 1264 коментарикоментари 0


Правителството одобри проект на промени в Закона за пътищата, с който се предвижда създаване на национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Това съобщи пресслужбата на кабинета. Нейната основна цел е ускоряване изграждането на автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море" и реализацията на стратегически инфраструктурни проекти. НК "Стратегически инфраструктурни проекти" ще бъде със статут на държавно предприятие, а предмет на дейност е проектиране, изграждане, поддържане и ремонт на автомагистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море". Включени са и всички дейности, необходими за реализиране на проектите и управлението им след изграждане и въвеждане в експлоатация. Агенция "Пътна инфраструктура" остава като единствен бенефициент на ОП "Транспорт" по приоритетна ос "Развитие на пътната инфраструктура по трансевропейските и основните национални транспортни оси". С оглед функциите й и изпълнението на множество проекти, финансирани чрез ОП "Регионално развитие" и проекти по "Транзитни пътища 4", "Транзитни пътища 5" и "Рехабилитация на пътната инфраструктура", на този етап не се предвижда оптимизиране на числеността й. Със създаването на държавното предприятие ще могат да се предприемат действия, с цел то да стане бенефициент по ОП "Транспорт".
Създаването на националната компания представлява и пилотен проект за ефективна подготовка за изпълнение на пътни проекти през новия програмен период 2014-2020 г., финансирани от оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие". С предлаганите изменения се предвижда министърът на
регионалното развитие и благоустройството да отговаря за разработването на проекта на дългосрочна стратегия за развитие на пътната инфраструктура в съответствие с държавната политика, като ще бъде подпомаган от агенцията. С оглед възможността за осъществяване на пряк и ефективен контрол върху дейността на предприятието и агенцията, министърът на регионалното развитие и благоустройството ще утвърждава програма на агенцията и компанията за управление на пътищата и развитие на пътната инфраструктура в съответствие с приетата от Министерския съвет стратегия за развитие на пътната инфраструктура и годишни планове на агенцията и предприятието за изпълнение на програмите им.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046