EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Автокрациите с най-големите залежи от "зелени метали"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Автокрациите с най-големите залежи от "зелени метали"

mail17:35 | 06.04.2022прегледи 1319 коментарикоментари 0


Много хора говорят за това. И въпросът тук дори не е в руския нефт и газ, без които Европа не може, а във факта, че световната икономика се приближи до прага на поредната революция в производството, която има подчертан вкус на цветни метали.

Основната причина за промяната в реториката на Запада по отношение на Русия може да са печалбите на ТНК, пропускането на които в началото на движението към „зелена“ икономика означава да закъснеят завинаги за бъдещето. Тезата на Байдън за "борбата между автокрацията и демокрацията" не е нищо повече от прозаична надпревара за печалба. И тази надпревара отново ще нулира идеологическите принципи на демокрацията по американски. „Геополитиката никога не е толкова недвусмислена“, отбелязва британското издание “Економист”.

Какво смущава британците в "битката" на Байдън? Не само нейната примитивност, но и това: „Ако най-важният поддръжник на г-н Путин, Китай, е авторитарен, тогава някои демокрации далеч не са еднозначни. Индия, основен купувач на руски оръжия, отказва да осъди Путин. Южна Африка, чиято управляваща партия поддържа дългогодишно приятелство с бившия Съветски съюз, хвърля част от вината за войната върху НАТО. Президентът на Бразилия поддържа неутралитет. Израел казва, че протака време с надеждата да играе ролята на посредник”.

Разбира се, неуспешният опит за поставяне на украински пистолет в слепоочието на Русия предизвика остра реакция на Запада – днес те демонстрират готовността си да пожертват икономическите си интереси за „триумфа на демокрацията”. Това обаче се случва едва днес. Утре германският бюргер, а след него и целият Европейски съюз, ще си спомнят, че декларираните от тях цели за „екологизиране” на икономиката са много по-важни от това колко дълго войнствените националисти (нацисти) ще останат на власт в Киев. И САЩ първи ще се отърват от последствията в икономиката от антируската истерия. Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ вече изтегли руските минерални торове от санкциите.

Байдън започна да търси помощ от такива "авторитарни чудовища" като Венецуела, Саудитска Арабия, Иран, потвърждавайки, че ще направи всякакви компромиси, за да се "противопостави на Путин" и да сведе до минимум икономическите щети за САЩ. Но членката на НАТО Турция - тя се съгласи да търгува с Русия за рубли, не затвори въздушното си пространство и не отговаря на призивите за единство от Брюксел. Дори Полша, която триумфира заради антируските санкции, не бърза да промени вътрешното законодателство, а Брюксел се опасява да окаже натиск върху Варшава. Така че Полша, която се превърна във „фронтова държава“, ще се справи със своите гейове и феминистки без съветите на Брюксел.

Европа ще се бори "за демокрация срещу автокрация" само докато миризмата на пропусната печалба не я удари по носа. Международната енергийна агенция прогнозира, че до 2050 г. вятърната и слънчевата енергия ще представляват 70 процента от производството на електроенергия (само 9 процента през 2020 г.), което означава, че търсенето на метали като кобалт, мед, никел, жизненоважни за технологиите и лежащи в производството на всичко от електрически автомобили до възобновяеми енергийни източници ще експлодира и до 2030 г. ще се увеличи почти седем пъти. „Зеленият бум“ ще донесе огромни приходи на страните, които ще се превърнат в „суперсили на зелените суровини“. Много от тях са бедни икономики и автокрации, но това няма да им попречи да генерират повече от 1,2 трилиона долара годишни приходи до 2040 г. от продажбата на метали, свързани с енергетиката.

Западните икономисти са съставили прогноза за търсенето и доходите от три изкопаеми горива (нефт, газ, въглища) и седем основни метала (алуминий, кобалт, мед, литий, никел, сребро и цинк), които са от решаващо значение за така наречения енергиен преход. Резултатите показват, че през 2040 г. разходите за изкопаеми горива като дял от световния БВП ще намалеят наполовина, докато приходите от зелени метали ще се утроят в абсолютно изражение.

Броят на големите производители на суровини, свързани с енергетиката, е малък и бързо намалява. От 58 фирми, които са работили миналата година, днес остават 48. Повече от половината са в "автокрации". Въз основа на очакваната промяна в доходите им от енергийни стоки, сред лидерите („зелени суперсили“) се включват „демокрациите“ – Австралия, която има запаси от всички изброени метали, и Чили – 42% от световните запаси на литий и една четвърт от медните находища.

Да висим сега "автокрациите". Конго - 46% от световните запаси на кобалт (произвежда 70% от световното производство днес). Китай - най-богатите запаси на алуминий, мед и литий. Индонезия, разположена върху никеловите планини. Перу с близо една четвърт от световните запаси от сребро. Нито САЩ, нито Европейският съюз са в списъка на "свръхновите".

А сега Русия... Какво е руският Удокан? Това е третото находище на мед в света. Неговите ресурси са 26,7 милиона тона мед. Производителността на първия етап на минно-металургичния комбинат "Удокан", който влиза в експлоатация тази година, е 15 милиона тона руда годишно. Втората фаза ще увеличи капацитета му с още 24 милиона тона руда годишно.

А Песчанка? Баимската порфирна медна област в Билибинския район на Чукотка е най-богатото находище в света. Неговите ресурси се оценяват на 23 милиона тона мед и 2 милиона килограма злато. Разработването на находището изисква модерно пристанище, ледоразбивач и плаващ енергоблок (единствен в света), които “Росатом” достави на Певек през есента на 2019 г.

Само липсата на средства за капиталови разходи може да предотврати появата на нови ресурсни суперсили, тъй като, за да отговори на бързо нарастващото търсене, "зелената енергия" трябва да започне нови проекти още сега. Специалистите изчисляват, че ще са необходими 2 трилиона долара за проучване и добив на цветни зелени метали до 2040 г. Само за добив на необходимото количество мед и никел в момента са необходими капиталови разходи в размер на 250-350 милиарда долара.

Това е по силите на друга "автокрация" - Китай. Красноречив факт: в град Колвези, в кобалтовия пояс на Конго, босоноги деца поздравяват всички чужденци с викове „Вихао“. Китайците са изкупили повечето от големите находища в региона. В Индонезия китайски работници разчистват петна от тропически гори, за да добиват никел. Така че е ясно къде ще отидат западните компании за „зелени метали“, за да не закъснеят за бъдещето.

(От Поглед.Инфо)


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1007