EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия спасява доставчика Wien Energie

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия спасява доставчика Wien Energie

mail07:35 | 02.09.2022прегледи 838 коментарикоментари 0


Австрийското правителство съобщи, че ще трябва да се притече на помощ на най-големия енергиен доставчик в страната, "Вийн енерги" (Wien Energie), тъй като в резултат на скока на цените той вече не е в състояние да преговаря с търговците на едро поради липса на гаранции, предаде Франс прес.

"Вийн енерги" е помолил правителството да му отпусне финансова помощ, посочва в Туитър министърката на енергетиката Леоноре Гевеслер. На кризисно съвещание кабинетът е решил да удовлетвори това искане, тъй като негов приоритет е да осигури доставките за 2 милиона клиенти.

Частично увеличение на цените през септември

За стойността на тази помощ не бяха предоставени никакви подробности, но тя ще позволи на "Вийн енерги" да депозира финансова гаранция, за да бъде компанията допусната отново в тръжната зала на енергийните борси. Предприятието, което доставя електричество и газ на австрийската столица, подчертава в комюнике, че в резултат на новия скок на цените в петък тази гаранция неочаквано се е увеличила.

Дружеството "Вийн енерги", което е силно зависимо от руския газ, уверява, че остава платежоспособно и гаранциите от властите ще бъдат върнати веднага след уреждането на сделките. Дружеството още не е прехвърлило на клиентите си увеличението на цените на едро и се готви да направи това частично през септември. "Тази ситуация вече изпитват някои съседни страни", отбелязва "Вийн енерги". "Доставчиците на енергия в Германия са изправени пред същите проблеми и вече използват държавната помощ като инструмент", уточнява предприятието.

Австрийският канцлер Карл Нехамер призова да се спре "лудостта", която бушува в момента на енергийните пазари, и поиска ЕС да отдели цената на електричеството от цената на газа, за да може да тя се понижи. 

След шест месеца война в Украйна цените на енергията в Европа достигнаха нови рекордни стойности в петък, което предвещава силно поскъпване на живота през зимата. Причините, залегнали в основата на скока на котировките, са много, но на първо място е пресъхването на руските газови доставки за европейските страни, които подкрепят Украйна. Същевременно 20 на сто от европейското електричество се произвежда от топлоцентрали на газ.

Чехия, която е ротационен председател на ЕС, свиква спешна среща на енергийните министри от общността на 9 септември.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg