EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрия намалява помощите за ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия намалява помощите за ток

mail15:25 | 29.01.2024прегледи 422 коментарикоментари 0


Правителството в Австрия реагира на облекченията на пазара на електроенергия и намалява субсидиите за цените на електроенергията. Субсидията ще бъде намалена наполовина, обявиха министърът на финансите Магнус Брунер и министърката на енергетиката Леонор Гевеслер. В замяна на това ще бъде удължен срокът на действие както на „спирачката“ на цената на  електроенергията, така и на данъка „случайна печалба“.

Първите 2900 киловатчаса електроенергия годишно ще бъдат субсидирани все още за всяко домакинство до края на годината, но от 1 юли субсидията ще бъде намалена от максимум 30 цента на максимум 15 цента за киловатчас. Горната граница на цената на енергията, до която се прилага „спирачката“, ще падне от 40 на 25 цента.

За първите 2900 киловатчаса електроенергия, което съответства на около 80 процента от средното потребление на електроенергия, домакинствата в крайна сметка ще плащат само 10 цента на киловатчас. С новата регулация това означава, че всеки, който трябва да плаща 30 или 25 цента за киловатчас, ще получава 15 цента дотация. Ако киловатчасът струва 20 цента, дотацията ще е десет цента.

Домакинствата с повече от трима души получават и субсидия от 52,50 евро на човек годишно, а за домакинствата с ниски доходи се опрощават 75 процента от разходите за мрежата. Цената на електроенергията спадна рязко след въвеждането на „спирачката“ през есента на 2022 г., но все още не е достигнала нивата отпреди кризата.

Според правителството мярката е замислена като стимул за доставчиците на електроенергия да намалят цените и да стимулират конкуренцията при тарифите на дребно. При представянето на изменението, прието от Министерския съвет, Гевеслер призова хората активно да търсят по-добри оферти на пазара на електроенергия. 

Според правителството много от новите договори вече са с цени под 25 цента за киловатчас. Ценовата спирачка за електроенергията ще продължи да се начислява директно чрез доставчика на енергия; изменението ще бъде преразгледано през следващите няколко дни. Гевеслер защити решенията с аргумента, че целта е да се осигури възможно най-добрата помощ при настоящите обстоятелства, но в същото време да се борави внимателно с парите на данъкоплатците.

Отнемането на извънредни, „случайни“ печалби в енергийните дружества също ще бъде удължено и адаптирано до края на 2024 г. Всички производители на енергия ще подлежат на облагане с данък, като ще бъдат направени нови корекции, за да се гарантира ускоряване на разширяването на производството на зелена електроенергия. Дружествата, които инвестират в разширяването на възобновяемите енергийни източници през тази година или през следващите три години, могат да приспаднат 75 процента от разходите. 

Данъкът върху извънредните, „случайни“ печалби ще бъде затегнат за компаниите, използващи изкопаеми горива: в бъдеще всяка печалба, която е с повече от пет процента над средната за периода 2018-2021 година, ще се облага с допълнителни 40 процента, освен това с Корпоративен подоходен данък и всички други налози.  След заседанието на Съвета на министрите финансовият министър Брунер изрази задоволство, че е намерено конституционно възможно решение за облагането на печалбата след изтичането на срока на действие на съответния регламент на ЕС. /БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg