EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австрийска завист към Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрийска завист към Румъния

mail17:45 | 10.01.2024прегледи 651 коментарикоментари 0


Австрия държи Румъния извън Шенгенското пространство, в условия, в които австрийците успяха да придобият важни активи и компании в страната. Това коментира в своя публикация в социалната мрежа Фейсбук икономистът Андрей Карамитру.

“Румъния може и трябва да изкупи големите компании, дадени на Виена”, смята експертът, цитиран от вестник “Адевърул”. В своя пост във Фейсбук той отбелязва, че Румъния може да стане голяма регионална икономическа сила, ако успее да спечели на няколко "фронта". 

На първо място Андрей Карамитру посочва търговските пътища и логистика. 

“Досега основните пътища в Югоизточна Европа бяха Истанбул и маршрутът през Сърбия за Унгария и Австрия. Ние сме напълно изолирани и без инфраструктура. Влизането в Шенген по суша и изграждането на два основни маршрута юг-север (през планините до Сибиу) и през Молдова до Лвов напълно променя уравнението и тук излизаме на върха. Инфраструктурата за нас плюс българите ще бъде готова до 2028 г. Австрия и Унгария отчаяно (искат) да блокират това“, отбелязва Карамитру.

На второ място икономистът отбелязва енергетиката и изразява мнение, че за Румъния би било от съществено значение да възстанови (собствеността си над) "Петром" (Petrom). 

„Инвестициите в ядрена енергия и черноморски газ ще ни позиционират като основен производител в региона. Проблемът е да отблокираме междусистемната връзка с унгарците. Важно е австрийците вече да не контролират "Петром" (Petrom). За нас е неприемливо. Решението е сливане на "Петром"/"Хидроелектрика"/"Ромгаз" (Petrom/Hidroelectrica/Romgaz) – това ще стане най-голямата компания в Източна Европа, мощно чудовище“, добавя той.

Според Андрей Карамитру Румъния трябва да се превърне във влиятелна държава на Западните Балкани и за целта трябва да инвестира в района и да стане важен икономически играч.

“Влияние в Западните Балкани – Австрия е големият инвеститор там (заедно с Унгария). Това трябва спешно да се балансира. Как? Банка Трансилвания да се принуди да купи тамошните банки "Райфайзен", "Дедеман" (верига румънски хирепмаркети) да инвестира в мрежа в столиците им", коментира икономистът. Той подчертава, че е нужно и Министерството на външните работи на Румъния да бъде по-ангажирано с тези процеси.

“За помощ - можем да си сътрудничим с турците (които биха направили всичко, за да измъкнат и австрийците оттам).  В крайна сметка можем да станем голяма регионална сила, да оставим Виена изолирана, Унгария - също. Това може да се случи. И ще се случи”, прогнозира Андрей Карамитру./БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158